© EPA-EFE

Hologramtelefonie bijna klaar voor doorbraak: Spaans bedrijf mikt op 2026

Bellen we over enkele jaren massaal via hologramtelefonie? Het Spaanse telecombedrijf Telefonica mikt op een doorbraak rond 2026. De technologie is er al, maar nog niet iedereen heeft de dure VR-brillen die ervoor nodig zijn.

gjs
Bron: BELGA

Het Slovaakse softwarebedrijf Matsuko, dat met verschillende telecombedrijven samenwerkt, kondigde dinsdag aan dat het een hologramtelefonieservice lanceert voor bedrijven waarbij de 3D-beleving aanzienlijk is verbeterd.

Bijzonder is dat voortaan meerdere mensen als 3D-hologram aan groepsgesprekken kunnen deelnemen. Het is ook mogelijk om de groep te positioneren rond een virtueel model, bijvoorbeeld van een huis of een machine. Dat opent mogelijkheden voor bijvoorbeeld ingenieurs, ontwerpers en architecten.

Er komt artificiële intelligentie aan te pas, waardoor deelnemers elkaar in 3D kunnen zien zonder VR-bril, terwijl ze de 3D-bril wel dragen. De technologie doet de bril verdwijnen waardoor de gesprekspartners oogcontact hebben. Daarvoor moeten vooraf wel beelden gemaakt worden van het gezicht.

De telecomsector heeft grote verwachtingen rond de nieuwe manier van communiceren. “Het wordt natuurlijker”, zegt Telefonica-ontwikkelaar David Moro. De 3D-weergave brengt de gesprekspartners dichter bij elkaar, luidt het. “Hoe beter ze hun emoties kunnen tonen, hoe beter de communicatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer