“Hij moet zich verontschuldigen”: Jinnih Beels veroordeelt racistische praat partijgenoot Tom Meeuws

Ruim twee weken na het ontslag van Antwerpse collega-schepen en partijgenoot Tom Meeuws reageerde Vooruit-kopstuk Jinnih Beels dinsdag voor het eerst op de heisa binnen haar partij: “Als politicus heeft hij een voorbeeldfunctie”, klonk het dinsdagavond in Terzake op VRT Canvas. “Hij had die racistische uitspraken beter niet gedaan.”

Ilse Dewever

Na het plotse ontslag van schepen Tom Meeuws op 11 februari ontstond er heel wat wrevel binnen de achterban van Vooruit Antwerpen. Meeuws had zelf zijn ontslag ingediend, maar later bleek dat hij net daarvoor door N-VA-schepen Nabilla Ait Daoud beschuldigd was van racisme. Hij zou haar onder meer “mocroschepen” hebben genoemd. In het zog daarvan lekte ook uit dat hij partijgenote Jinnih Beels frequent had aangeduid als “ons bruin”.

Tom Meeuws.© FRED DEBROCK

Er ontspon zich een crisis binnen zijn partij, waarbij Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere de uitspraken van Tom Meeuws “racistisch” noemt, om dan te vervolgen dat Tom Meeuws “geen racist” is.

“Ik vind dat hij die uitspraken beter niet had gedaan. En dat hij zich daarvoor expliciet zou verontschuldigen”

Jinnih Beels

Over Tom Meeuws

“Ik volg haar daarin”, zei Jinnih Beels daarover dinsdagavond op VRT Canvas. “Tom heeft een aantal zeer verkeerde uitspraken gedaan. Zowel racistische als seksistische. En ik denk dat zoiets absoluut niet kan. Als politicus heb je een voorbeeldfunctie en word je verondersteld integer te handelen. Persoonlijk vind ik dat hij die uitspraken beter niet had gedaan. Vandaar ook mijn aandringen om deze niet meer te doen. En dat hij zich daarvoor expliciet zou verontschuldigen.”

Dat heeft Meeuws tot op vandaag niet gedaan.

Tweede kans

Of Meeuws als politicus een tweede kans verdient? “Iedereen verdient die, maar hij moet de fouten die hij gemaakt heeft erkennen. Hij moet aangeven dat hij uitspraken gedaan heeft die niet door de beugel kunnen. Ik hoop dat die excuses nog zullen komen. Ik denk nooit dat het Toms intentie was om mensen te kleineren, maar door zijn taalgebruik is dat wel voor sommigen zo overgekomen.”

Jinnih Beels gaf in Terzake ook aan Tom Meeuws niet vooraf geconsulteerd te hebben over de aanklacht van schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). Een paar dagen later bood Beels daarover schriftelijk zelf haar excuses aan Ait Daoud aan: “Het spijt me oprecht dat hij (Meeuws, red.) deze woorden in de mond zou hebben genomen. Het staat u vrij de nodige stappen te zetten.”

In een interview met de krant De Tijd klinkt het scherper: “Melissa heeft zich wel geëxcuseerd. En ik ook. Maar eigenlijk klopt dat niet. In wat voor wereld leven wij als ik mij in mijn functie moet verontschuldigen voor de woorden en daden van een ander? Daar heb ik het moeilijk mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER