Het Bonapartedok: afgelopen zomer werd hier in het water gesprongen om aandacht te vragen voor meer zwemplaatsen in open water.© Joren De Weerdt

Vlaanderen versoepelt wetgeving rond zwemmen in open water, maar Antwerpen doet (nog) niet mee

Antwerpen -

Mag er deze zomer gezwommen worden in de Ekerse Putten, het Bonapartedok of in het Galgenweel? De Vlaamse regering heeft de regels voor zwemmen in open water definitief versoepeld. Maar het Antwerpse stadsbestuur staat voorlopig nog op de rem.

Elien Van Wynsberghe

De Vlaamse Regering heeft de regelgeving goedgekeurd die de drempels voor extra zwemlocaties verlaagt en die lokale besturen de langverwachte bevoegdheid geeft om extra locaties op hun grondgebied aan te bieden.

De nieuwe regelgeving schaft bijvoorbeeld een reeks voorwaarden af om een gebied te erkennen als zwemzone. Het gaat dan onder meer om de verplichting om er stortbaden, sanitair, douchecabines en blustoestellen te plaatsen. Ook de criteria voor de bodem – zoals een zandondergrond of een maximale hellingsgraad – gaan op de schop.

Wel moeten lokale besturen een test van de waterkwaliteit, een toelating van de eigenaar of beheerder en een risicobeoordeling kunnen voorleggen. Die zaken moeten worden goedgekeurd door Zorg en Gezondheid. Vanaf eind maart gaat het loket open waar lokale besturen hun locaties kunnen aanmelden.

Wie wil genieten van het water van het Galgenweel, moet leren zeilen.© Jan Van der Perre

Weinig tot geen verandering

Betekent dit dat Antwerpenaren deze zomer een frisse duik kunnen nemen in pakweg het Galgenweel op Linkeroever? Want zeker op warme zomerdagen klinkt die vraag ieder jaar luid.

LEES OOK. De Big Jump in het Bonapartedok

“In Antwerpen is het in een straal van twintig kilometer op geen enkele plaats toegelaten om in open water te zwemmen. Daar moet verandering in komen”, zei voormalig VRT-nieuwsanker Sigrid Spruyt van Outdoor Swimming Belgium afgelopen zomer nog tijdens de Antwerpse editie van de Big Jump in het Bonapartedok, een actie waarmee tientallen zwemmers aandacht vroegen voor meer buitenzwemplaatsen.

Maar ondanks de wijziging in de wetgeving, gaat het Antwerpse stadsbestuur voorlopig op de rem staan. “Momenteel verandert er voor Antwerpen weinig tot niets”, zegt schepen van Sport Peter Wouters (N-VA). “In het verleden zijn locaties als het Galgenweel al uitvoerig in beeld gebracht en gescreend. Allemaal hebben ze hun beperkingen en botsen we op gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Deze locaties zullen ook nu de veiligheidstoets niet doorstaan.”

Bonapartedok en Lobroekdok

Toch wil Wouters niet élke optie uitsluiten. “In eerste instantie moeten we kijken naar de stadshaven. In het Bonapartedok zou zwemmen wel kunnen. Daar maken we op dit moment werk van. Het is de bedoeling dat deze plek een blikvanger wordt en dat zo veel mogelijk mensen hier terechtkunnen voor een frisse duik.”

Of die plannen nog voor deze zomer zijn? “Hoe sneller hoe liever, het bestek is uitgeschreven en het proces is lopende, maar het is nog onduidelijk wanneer we hierin een doorbraak mogen verwachten.”

Op de lange termijn zal er in het Lobroekdok in het kader van de Oosterweelverbinding een zwemdok worden ingericht van zo’n tweehonderd meter lang. Voor kinderen komt er tussen het Lobroekdok en het Albertkanaal een waterspeeltuin met ondiep water. “Maar dat is dus voor de iets langere baan.”

Dit betekent dat het nog steeds verboden zal zijn om in het Galgenweel, het Noordkasteel of in de Ekerse Putten te zwemmen. “De politiecodex blijft wat dat betreft van kracht. Voor ons primeert de veiligheid van de zwemmers.”

Sigrid Spruyt reageert ontgoocheld. “Ik hoop dat dit niet definitief is. Deze nieuwe regelgeving is een buitenkans voor Antwerpen. Vorig jaar kampte de stad nog met grote problemen met haar twee enige buitenbaden -Boekenberg en De Molen- door een tekort aan redders. En bij mooi weer is het er een overrompeling. Dit nieuwe kader geeft de stad juist de kans om iets te doen dat het welzijn van haar inwoners ten goede komt.”

In de Ekerse Putten mogen enkel duikers en lange afstandszwemmers verbonden aan een club het water in.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners