Bidens Gazabeleid ligt ter discussie.
AP Images

Donald Trump en Joe Biden winnen met gemak voorverkiezingen in Michigan, maar Biden botst op proteststemmen over Gaza

In de Amerikaanse staat Michigan hebben Joe Biden en Donald Trump - zoals verwacht - de voorverkiezingen gewonnen. Bij de Democraten koos 81 procent voor Biden. Maar hij kreeg te maken met protest. Bij de Republikeinen haalde Trump het makkelijk van Nikki Haley. 

Waar Trump in Nikki Haley, die bijna een derde van de stemmen kreeg, nog enigszins tegenstand heeft voor de presidentsnominatie van zijn partij, heeft Biden nauwelijks concurrentie.

Figuren als schrijfster Marianne Williamson (3 procent) en Dean Phillips (3 procent), een vrij onbekend lid van het Huis van Afgevaardigden, trekken hoogstens proteststemmen.

Toch werd de Democratische voorverkiezing in Michigan, waar veel kiezers een Arabische achtergrond hebben, nauwlettend gevolgd. Moslimorganisaties en progressieve groepen, onder hen Amerikanen van Palestijnse afkomst, hadden opgeroepen om blanco te stemmen. Dit uit protest tegen Bidens onvoorwaardelijke steun voor Israël.

"Ze zijn ontzettend boos op Biden, omdat hij (volgens hen) te weinig doet tegen wat zij een genocide in de Gazastrook noemen", legt VS-correspondent Björn Soenens uit.

Biden steunt een genocide, vinden Arabische Amerikanen.
AP Images

Zowat 13 procent van de Democratische kiezers stemde daadwerkelijk blanco, hetgeen in het kamp van Biden als een overwinning zal worden gezien. Maar begin november bij de grote presidentsverkiezingen kunnen die tienduizenden stemmen wel het verschil maken. 

De kans dat Biden en Trump het opnieuw tegen elkaar gaan opnemen (een rematch koppen Amerikaanse media, red.) in de presidentsverkiezingen wordt bij elke voorverkiezing steeds groter.

En die rematch zou wel eens tot een krappe overwinning kunnen leiden waarbij elke stem telt. Door zijn Gazabeleid zou Biden electorale averij riskeren.   

Biden zelf zweeg in zijn Michigan-toespraak over de proteststemmen. "Ik wil elke inwoner van Michigan bedanken om zijn stem te laten horen. Deelnemen aan de democratie, dat maakt ons land groot", klonk het.

Haley? "De echte strijd is met Biden"

Trump maakte in Michigan Haley in met 70 procent. Haley blijft erop hameren dat Trump kwetsbaar is in november. Sinds 2016 heeft hij geen enkele verkiezing voor het Congres of het presidentschap kunnen winnen, argumenteert ze.

Trump daarentegen negeert zijn concurrente volkomen. "De echte strijd is tegen Joe Biden", focust hij.

Haley heeft nog geen enkele van de voorverkiezingen kunnen binnenhalen. Zij hoopt dat de vele rechtszaken tegen Trump hem (al dan niet financieel) de das omdoen. 

Michigan heeft iets meer dan 10 miljoen inwoners en heeft sinds 1992 bij presidentsverkiezingen bijna altijd met een kleine meerderheid Democratisch gestemd.

Alleen in 2016 kreeg Trump er iets meer stemmen dan zijn Democratische tegenstander, Hillary Clinton.

Meest gelezen