© RR, Peter Malaise

Beruchte boer komt als getuige in vizier van speurders in moordzaak van advocate Claudia Van Der Stichelen: “Ze zullen van kale reis terugkomen”

Er is dinsdag een nieuwe, hoogst opvallende man urenlang verhoord in het onopgeloste dossier van de vermoorde advocate Claudia Van Der Stichelen. Landbouwer Koen V.H., ooit verdacht van de moord op een vermiste topvolleyballer en een wandelaar, komt als getuige in het vizier van de speurders. “Ze zullen van een kale reis thuiskomen.”

Tom Vierendeels en Pieter Huyberechts

“Opgeroepen als getuige in de moordzaak rond Claudia Van Der Stichelen.” Dat stond op de oproepingsbrief die landbouwer Koen V.H. een paar weken geleden in de bus kreeg. De advocate uit Sint-Lievens-Houtem werd vier maanden geleden aan haar villa vermoord. Alle inspanningen en robotfoto’s van de speurders ten spijt blijft haar dood een enigma.

En zo komen ze, tot verbazing van Koen V.H., uit bij hem als potentiële verdachte. “Als getuige word je immers snel verdachte”, zegt hij daarover. En de vijftiger kan het weten. Bij politie en gerecht is hij hoogst berucht. Niet alleen wegens zijn opvliegend karakter, ook omdat hij in het verleden (verkeerdelijk) gelinkt werd aan tal van zaken, ook moordzaken.

LEES OOK. Reconstructie met getuigen, maar zonder dader: speurders willen weten hoe moord op advocate Claudia Van Der Stichelen exact gebeurde

De landbouwer en zijn nieuwe vriendin, destijds cliënt bij Claudia Van Der Stichelen.© rr

De verdwenen topvolleyballer

De bekendste is die rond de vermiste topvolleyballer Stephen Shittu (39) uit Gooik. Shittu verdween in 2012 nadat hij thuis met zijn quad was vertrokken. Een geruchtenmolen kwam op gang: V.H. zou hem vermoord hebben, zo klonk het, omdat de boomlange topsporter met zijn quad op een veld van de landbouwer had gereden.

Stephen Shittu was ooit de beste volleyballer op de Belgische velden.© Foto Guy Meurs

En zomaar eigendommen van de landbouwer betreden deed je beter niet. Zo ‘gijzelde’ hij eens agenten toen die met de combi op zijn erf stonden. De poort ging dicht en hij liet de honden los. En in het kader van een huiszoeking kwamen speciale eenheden naar zijn erf. De woning en de akkers werden doorzocht met lijkhonden, en elke holte werd door een speciale robot onderzocht. Het leverde niks op. Koen V.H. werd in 2017 officieel buiten vervolging gesteld. Van Shittu ontbreekt nog steeds elk spoor.

Koen V.H.© rr

Wandelaar dood in waterput

Twee later volgde een nieuwe moordzaak, nadat wandelaar Georges Appelmans (61) uit Meerbeke in februari 2015 was verdwenen tijdens een wandeling. Zijn lichaam werd teruggevonden in de waterput van een vervallen hoeve. Hij bleek vermoord. Dat ontdekten de speurders omdat het water in zijn longen verschilde van het putwater. Niet veel later kreeg Koen V.H. de onderzoeksrechter over de vloer. De landbouwer, geruime tijd beschouwd als hoofdverdachte, werd finaal buiten verdenking gesteld.

“Elk verdacht overlijden tussen Gent en Leuven wordt aan mij gelinkt”, zei hij toen. “Zo stonden ze plots aan mijn deur met vijf combi’s, een hoop agenten met mitrailleurs en kogelwerende vesten. In een zaak van een overleden dokter uit Zottegem legden ze me drie jaar lang op de rooster, maar ik had niets met die kwestie te maken.”

Een robotfoto van de gezochte moordenaar.© BELGA

“De boze boer”

Net om de miserie te ontvluchten, had hij het Pajottenland ingeruild voor Oost-Vlaanderen. Met zijn nieuwe vriendin verhuisde hij naar Smeerebbe-Vloerzegem. Maar ook daar blijven de moordzaken hem achtervolgen, meer bepaald de zaak van de vermoorde advocate Claudia Van Der Stichelen.

Was hij de man in grijze overall die getuigen na de moord zagen wegwandelen? Voor de speurders is dat een piste. “Of ik haar ken? Niet echt. Mijn vriendin was een cliënte van haar”, zegt hij. “‘Bij het gerecht en de politie poept iedereen met iedereen’, zei Van Der Stichelen ooit. Toen heb ik mijn vriendin duidelijk gemaakt dat ze niet in zee moet gaan met iemand die zulke uitspraken doet. Van een discussie, ruzie of woordenwisseling met de advocate was geen sprake. Dat is intussen al een jaar of vier geleden.”

Koen V.H. zegt dat hij zijn vriendin toen tweemaal vergezelde. “Blijkbaar staat er nog een rekening open bij die advocate. En nu komen ze dus plots bij mij aankloppen. ‘Waarom verhoren jullie mij dan en niet mijn vriendin?’, vroeg ik hen. ‘We zoeken een man’, zeiden ze. Als er iemand vermoord is en ze vinden niemand, dan komen ze bij mij. Ik blijf de boze landbouwer die ze blijven koeioneren. Ze vonden het ook interessant dat ik de streek ken, omdat een veehandelaar met wie ik contact had in de bewuste straat woont. En pas op, ze hadden hun huiswerk goed gemaakt. Ze wisten dat ik op de dag van de moord tussen Ninove en Aalst reed terwijl dat met een auto was die niet eens op mijn naam staat.”

LEES OOK. Het dorpje dat in één week tijd twee keer werd opgeschrikt door schietpartij: “Nu je het zegt, je lijkt best goed op de robotfoto”

“Ik kom niet meer terug”

Het verhoor dinsdagmiddag duurde 2,5 uur. “Het was niet prettig”, zegt hij. “Ze begonnen weer alles van vroeger op te rakelen. ‘U hebt een kort lontje’, zeiden ze. Ik heb geantwoord dat als ze mij gerust laten ik hen gerust laat. Rammel je met mijn voeten, dan sla ik terug. Als ze zeker zijn dat ik op die robotfoto gelijk, dan mogen ze mij beschuldigen. Maar zolang dat niet het geval is, moeten ze zwijgen. Dat heb ik hen ook gezegd. Ik moet ook nog bewijzen dat ik op het moment van de moord inkopen deed. Allemaal geen probleem mee, maar ik heb hen duidelijk gemaakt dat ik niet meer naar Gent kom.”

Hij is het allemaal kotsbeu. “Ze verdoen hun tijd nu en zullen opnieuw van een kale reis terugkeren. Er is al zoveel keer geprobeerd mij de schuld in de schoenen te schuiven, maar het is nog altijd niet gelukt. Ook met deze zaak heb ik niks te maken. Het is gewoon pesten en koeioneren. Ik laat er mijn slaap niet meer voor. Ik vind het wel erg voor de nabestaanden van de advocate, en de dader moet gestraft worden.”

Advocate Claudia Van Der Stichelen.© Peter Malaise

Discussie over erelonen

Zijn advocaat Wouter Smet bevestigt het verhoor. “Zelf ben ik ervan overtuigd dat hij niets met deze zaak te maken heeft, maar het lijkt mij een logische piste die de onderzoekers onderzoeken in het kader van een dossier waarin het spoor dood lijkt te lopen. Hij liep in het verleden een aantal keer in het vizier, zijn nieuwe vriendin is cliënte geweest van mijn confrater en ik meen mij te herinneren dat er effectief een dispuut is geweest over erelonen. Maar dat is op zich geen aanleiding voor zo’n drama. Maar ik heb alle respect voor de onderzoekers dat ze doen wat ze kunnen en geen enkele piste willen uitsluiten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER