Apple trekt stekker uit eigen zelfrijdende elektrische auto

Wie hoopte om op een dag met een Apple Car te kunnen rijden, mag die hoop opbergen. Apple annuleert zijn plannen om een zelfrijdende elektrische auto te bouwen, zo meldt onder meer Bloomberg. Hiermee komt een einde aan een geheimzinnig project dat Apple de afgelopen tien jaar miljarden heeft gekost.

Tien jaar lang leek het een van de meest ambitieuze ondernemingen van Apple, maar nu stopt de techreus met zijn geheime plannen om een zelfrijdende elektrische auto te bouwen. De top van Apple deed de onverwachte aankondiging tijdens een interne meeting op dinsdag.

Er werkten naar schatting 2.000 medewerkers aan Project Titan, zoals het project intern genoemd werd. Enkele honderden van hen zouden worden overgeplaatst naar afdelingen die werken rond artificiële intelligentie, waar Apple aan een inhaalbeweging bezig is met een eigen AI-model Ajax. Maar een groot deel zal vermoedelijk ontslagen worden.

De poging van Apple om een zelfrijdend voertuig te bouwen heeft het bedrijf miljarden dollars gekost. Wat de oorzaak is van de stopzetting is niet officieel bekendgemaakt. Apple zelf weigert voorlopig om meer tekst en uitleg te geven.

Een waas van mysterie

Volgens het Amerikaanse nieuwsagentschap Bloomberg had Apple het al jaren moeilijk met zijn zoektocht naar zelfrijdende technologie. Bovendien staat wereldwijd de markt van elektrische voertuigen onder druk. Zo is ook in Europa de jongste tijd de vraag afgenomen, en voelen autofabrikanten de keiharde concurrentie vanuit China.

Zoals wel vaker bij een nieuw product van Apple, hing er van bij het begin een waas van mysterie over de Apple Car. De verwachtingen waren hooggespannen: een van de rijkste bedrijven ter wereld zou een zelfrijdende auto uitbrengen. Ging Apple nu ook de auto-industrie transformeren, zoals het deed met de markt van smartphones dankzij de iPhone?

Officieel heeft Apple nooit het bestaan van het project toegegeven, op enkele hints van Apple CEO Tim Cook na. Toch werd de autotechnologie van Apple de voorbije jaren al getest op de openbare weg. Zo probeerde Apple een auto te bouwen zonder stuur of pedalen. Maar dat idee werd eind 2022 opgeborgen omdat de technologie niet klaar was.

Elon Musk blij

Analisten die het project in de gaten hielden, hebben laten verstaan dat Apple in de praktijk nog jaren verwijderd was van een eigen auto. De Apple Car werd beschouwd als een mogelijke concurrent voor Tesla en zou in dezelfde prijsklasse zitten.

Ontgoocheling dus bij de vele autoliefhebbers die uitkeken naar de Apple Car. Maar wie niet ontgoocheld is, is Tesla CEO Elon Musk. Hij lijkt blij met het nieuws dat Apple ermee kapt. Op zijn X-kanaal deelt hij een bericht met een saluerende emoji en een sigaret.

Meest gelezen