Het schip vertrek op 8 februari naar de Rode Zee.© Getty Images

Duits fregat slaat voor het eerst aanval van Houthi-rebellen af in Rode Zee

Een Duits fregat met de naam Hessen, dat wordt ingezet in de Rode Zee als onderdeel van de zeemissie van de EU om de maritieme handel te beschermen, heeft voor het eerst een aanval van Houthi-rebellen afgeslagen. Dat meldt persbureau dpa op basis van verschillende bronnen.

Bron: BELGA

Naar verluidt stuitte het schip dinsdagavond op twee vijandelijke doelen, die het met succes aanviel. Het gaat om de eerste gewapende actie van de Duitse marine sinds het begin van de missie van Hessen op vrijdag. Ze wordt beschouwd als “een van de gevaarlijkste voor de Duitse strijdkrachten in decennia”. 

De missie is gericht op de bescherming van de internationale regels, vrijheid en veiligheid op zee. Een andere doelstelling is het stabiliseren van het maritieme vrachtvervoer in de hele regio. 

Het fregat, dat vertrok vanuit de haven van Wilhemshaven in Nedersaksen, heeft een bemanning van zowat 240 mensen aan boord. Het kan reageren op mogelijke aanvallen met raketten, drones en kamikazeboten. Voorlopig blijft het fregat tot eind april actief in de Rode Zee. 

LEES OOK. “Het luchtafweersysteem is voorbijgestreefd”: experts niet onder indruk van Belgische fregat in strijd tegen Houthi-rebellen (+)

De door Iran gesteunde Houthi’s voeren al sinds november aanvallen uit op schepen in de Rode Zee die volgens hen met Israël banden hebben. Zo willen ze hun solidariteit betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook.

LEES OOK. Waarom Houthi’s volgens expert heel moeilijk te stoppen zijn: “Zelfs als hun raketten doel missen, richten ze veel schade aan”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer