Lekkerste ijs van ons land heeft opvallende smaak: “Geïnspireerd op Winnie de Poeh”
Christan Wu (28) uit Brussel maakt het lekkerste ijs van ons heel land. Of zo besliste een vierkoppige jury gisteren op het Belgisch kampioenschap Ijsbereiding. Hij won er de Belgium Gelato Festival Challenge van Carpigiani Ambachtelijk Benelux en Ranson. Wat was dé winnende smaak? En op basis waarvan werd de keuze gemaakt? “Met simpele vanille, chocolade of pistache kom je er hier niet.”
Maar liefst 22 ijsmakers verzamelden gisteren in Zandhoven om deel te nemen aan het Belgisch kampioenschap ijsdraaien. Daar draaide het voor één keer niet om dat draaien of de techniek van de ijsbereiding, wel om de smaak van het ijs. Van duindoornbes met venkel van deelnemer Rob Proost tot pandan met aardbei en camembert met zwarte truffel van deelnemer Jasper Braeckman: je kan het niet zo gek bedenken of de smaken waren er aanwezig.
De 22 deelnemers kregen elke 30 minuten de tijd om hun ijs te draaien en te presenteren. In de vierkoppige jury zetelden Bruno Van Vaerenbergh (Culinair consultant Debic), Sofie Dumont (TV-chef), Dylan Vandenberge (Boury) en Gill Walschap (Zoet By Gill). Zij proefden élke creatie en letten daarbij extra op de smaak, toppings en textuur.
Beste ijsbereider van ons land
De winnaar van de dag werd ijsmaker Christian Wu (28) van Gelateria Giotto uit Brussel met ijs bestaande uit een infusie van dennenboom en dennenappels, een crumble van eekhoorntjesbrood, saus van boshoning, afgewerkt met citroen. “Geïnspireerd op het bos en op Winnie De Poeh”, vertelt de ijsbereider. “Zowel de geuren en de smaken van het bos komen erin terug, samen met honing, geïnfuseerd met dennenhars zoals op de bodem.” Dankzij zijn overwinning strijdt hij volgend jaar mee voor de titel van beste ijsmaker van Europa.
Een tweede plek ging naar Fabio Marasti met een ijssmaak van citroen, coulis, rozemarijn en vanillecrumble. Een derde plek was weggelegd voor een sesamijsje met coulis van kumquat en gezouten crumble van José Romero. Ook de pandan met aardbei van Jasper viel in de smaak, hij belandde op een vijfde plek.
De top 5 beste ijsbereiders van ons land
1. Christian Wu, Gelateria Giotto (Brussel)
2. Fabio Marasti, Gourmand d’Ice SRL (Verviers)
3. José Romero, Pepé’s (Brussel):
4. Gert Verschelde, ‘t Zoet Gemoed (Lievegem)
5. Jasper Braeckman, Cremerie Kreem (Deinze)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
Slagroom uit een bus getest door toppatissier: meer dan de helft gebuisd maar één springt eruit. “Valt niet zwaar op de maag en is niet mierzoet”
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
IJsexpert proeft 9 soorten vanille-ijs en buist meer dan de helft, maar één merk is de overduidelijke winnaar
Meer dan 1 op de 3 Belgen eet tijdens de zonnige maanden minstens één keer per week ijs en uit onderzoek van VLAM blijkt dat vanille-ijs daarbij veruit de populairste smaak is. Wie een goed ijssalon wil herkennen, bestelt deze basissmaak en weet meteen hoe het zit. Maar wat met vanille-ijs uit de supermarkt: komt dat in de buurt van het ambachtelijke werk? Belgisch kampioen ijsbereider Julien Limbach van Gelato Giuliano in Antwerpen proeft 9 soorten. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen