Lekkerste ijs van ons land heeft opvallende smaak: “Geïnspireerd op Winnie de Poeh”
Christan Wu (28) uit Brussel maakt het lekkerste ijs van ons heel land. Of zo besliste een vierkoppige jury gisteren op het Belgisch kampioenschap Ijsbereiding. Hij won er de Belgium Gelato Festival Challenge van Carpigiani Ambachtelijk Benelux en Ranson. Wat was dé winnende smaak? En op basis waarvan werd de keuze gemaakt? “Met simpele vanille, chocolade of pistache kom je er hier niet.”
Maar liefst 22 ijsmakers verzamelden gisteren in Zandhoven om deel te nemen aan het Belgisch kampioenschap ijsdraaien. Daar draaide het voor één keer niet om dat draaien of de techniek van de ijsbereiding, wel om de smaak van het ijs. Van duindoornbes met venkel van deelnemer Rob Proost tot pandan met aardbei en camembert met zwarte truffel van deelnemer Jasper Braeckman: je kan het niet zo gek bedenken of de smaken waren er aanwezig.
De 22 deelnemers kregen elke 30 minuten de tijd om hun ijs te draaien en te presenteren. In de vierkoppige jury zetelden Bruno Van Vaerenbergh (Culinair consultant Debic), Sofie Dumont (TV-chef), Dylan Vandenberge (Boury) en Gill Walschap (Zoet By Gill). Zij proefden élke creatie en letten daarbij extra op de smaak, toppings en textuur.
Beste ijsbereider van ons land
De winnaar van de dag werd ijsmaker Christian Wu (28) van Gelateria Giotto uit Brussel met ijs bestaande uit een infusie van dennenboom en dennenappels, een crumble van eekhoorntjesbrood, saus van boshoning, afgewerkt met citroen. “Geïnspireerd op het bos en op Winnie De Poeh”, vertelt de ijsbereider. “Zowel de geuren en de smaken van het bos komen erin terug, samen met honing, geïnfuseerd met dennenhars zoals op de bodem.” Dankzij zijn overwinning strijdt hij volgend jaar mee voor de titel van beste ijsmaker van Europa.
Een tweede plek ging naar Fabio Marasti met een ijssmaak van citroen, coulis, rozemarijn en vanillecrumble. Een derde plek was weggelegd voor een sesamijsje met coulis van kumquat en gezouten crumble van José Romero. Ook de pandan met aardbei van Jasper viel in de smaak, hij belandde op een vijfde plek.
De top 5 beste ijsbereiders van ons land
1. Christian Wu, Gelateria Giotto (Brussel)
2. Fabio Marasti, Gourmand d’Ice SRL (Verviers)
3. José Romero, Pepé’s (Brussel):
4. Gert Verschelde, ‘t Zoet Gemoed (Lievegem)
5. Jasper Braeckman, Cremerie Kreem (Deinze)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
PREMIUM
IJsexpert proeft 9 soorten vanille-ijs en buist meer dan de helft, maar één merk is de overduidelijke winnaar
Meer dan 1 op de 3 Belgen eet tijdens de zonnige maanden minstens één keer per week ijs en uit onderzoek van VLAM blijkt dat vanille-ijs daarbij veruit de populairste smaak is. Wie een goed ijssalon wil herkennen, bestelt deze basissmaak en weet meteen hoe het zit. Maar wat met vanille-ijs uit de supermarkt: komt dat in de buurt van het ambachtelijke werk? Belgisch kampioen ijsbereider Julien Limbach van Gelato Giuliano in Antwerpen proeft 9 soorten. -
PREMIUM
Slagroom uit een bus getest door toppatissier: meer dan de helft gebuisd maar één springt eruit. “Valt niet zwaar op de maag en is niet mierzoet”
Een toefje op verse aardbeien of op een bolletje ijs: slagroom uit een bus is perfect om een romige toets aan je dessert te geven. Maar welke supermarkt heeft de meest kwaliteitsvolle slagroom in huis? En betaal je daar iets meer voor of is een goedkope bus even goed? Toppatissier Joost Arijs proeft 10 soorten en kiest een winnaar. “Deze slagroom is iets duurder, maar wel duidelijk de beste.” -
-
PREMIUM35
Nu Duitse regering zich buigt over prijsplafond van döner kebab: is fastfood ook bij ons zoveel duurder geworden?
-
Jobat
Wil jij niet werken tot je 67e? Met dit stappenplan krijg je genoeg geld bijeen voor een uiterst vroege pensionering
Ze zijn lang niet in de minderheid, de werknemers die dromen van een vervroegd pensioen. De FIRE-beweging zweert zelfs bij het veel eerder stoppen met werken, via doordacht opgebouwde financiële vrijheid. Jobat.be klopte aan bij Sébastien Aguilar, oprichter van FIRE Belgium. Hij deelt zijn vijfstappenplan voor wie er op zijn 50ste al de professionele brui aan wil geven. -
Verdwijnen bij ons bruine eieren binnenkort ook uit de supermarkt, zoals in Nederland?
In onze buurlanden Nederland en Duitsland zijn bruine eieren steeds moeilijker te vinden in de winkelrekken. Witte eieren krijgen meer ruimte in de supermarkten en ook Nederlandse boeren geven de voorkeur aan witte leghennen. Maar wat is het verschil tussen witte en bruine eieren? En volgen Belgische supermarkten daar ook in binnenkort? -
“Pas op voor het cocktaileffect”: waarom extra vitamine C in je voeding niet gezonder is
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
De tomate crevette is gered: “Schaarste bij garnalen is voorbij”
Goed nieuws voor de liefhebbers van grijze noordzeegarnalen. De schaarste is voorbij. Er is weer voldoende voorraad. -
PREMIUM
Hoe cafeïnevrij (en gezond) is decakoffie? “Lange tijd was het écht brol”
Terwijl decakoffie vroeger iets was voor grootmoeders die anders met opengesperde ogen de hele nacht wakker lagen, bestellen steeds meer mensen tegenwoordig een cafeïnevrij kopje koffie. Ook jongeren. Maar hoe deca is decafeïne koffie écht? En helpt het om na de middag over te schakelen als je ‘s avonds goed wil slapen? Koffiebrander Rob Berghmans en dokter Servaas Bingé leggen uit. -
HLN Shop
Oprukkend onkruid klein krijgen? Dit is hét ultieme wapen