35 mensen zonder geldig rijbewijs betrapt op Verkeersveilige Dag: “Niet te begrijpen na wat in Gent is gebeurd”

Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter is ontgoocheld door de resultaten van de grootscheepse politiecontroles tijdens de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen. Liefst 35 mensen zaten achter het stuur zonder geldig rijbewijs. “Onbegrijpelijk na het tragische ongeval van zondag in Gent”, zegt de gouverneur.

Tijdens de Verkeersveilige Dag op dinsdag 27 februari controleerden zo’n 160 mensen van de lokale en federale politie chauffeurs in heel Oost-Vlaanderen. De actie was, net als andere jaren, vooraf aangekondigd. Toch werden heel wat inbreuken vastgesteld. Opvallend is het aantal mensen dat achter het stuur kruipt met een ongeldig rijbewijs. 

“We betrapten 35 mensen die bestuurden spijts verval”, zegt gouverneur Carina Van Cauter. Dat betekent dat ze hun rijbewijs moesten inleveren, maar toch nog met de wagen reden. “Je kan je afvragen wat mensen bezielt om te blijven rijden zonder rijbewijs, zeker na de dramatische gebeurtenis van vorig weekend waarbij twee mensen in Gent het leven lieten. Dit is zeer ontmoedigend en toont aan dat we moeten blijven inzetten op preventie, bestraffing en handhaving", aldus de gouverneur.

De bestuurders die betrapt werden op het rijden zonder geldig rijbewijs, moesten hun voertuig laten staan. Ze kregen een PV en moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Dit zijn de overige resultaten van de controles op de verkeersveilige dag 2024:

  • Rijden onder invloed van alcohol: 3 chauffeurs legden een positieve ademtest af, ofwel 0,1 % van de gecontroleerde bestuurders. Dat is hetzelfde resultaat als bij de actie van vorig jaar.
  • Rijden onder invloed van drugs: 33 chauffeurs legden een positieve speekseltest af, ofwel 1,17 % van de gecontroleerde bestuurders. Dat is een daling ter opzichte van de actie van vorig jaar (2,25%).
  • Er werden 3496 snelheidsovertredingen vastgesteld: 8,8 % van de gecontroleerde voertuigen reed te snel. Dat is een daling ten opzichte van de actie van vorig jaar (12,3 %).
  • Zowel voor het rijden zonder gordel, als gsm-gebruik achter het stuur en rijden zonder een geldig rijbewijs werd het hoogste aantal overtredingen in drie jaar tijd vastgesteld. Het gaat respectievelijk om 85, 234 en 35 inbreuken.

Meest gelezen