Turkse moskee in Hechtel wil verhuizen naar voormalig Aldi-gebouw: “Vzw wil eerst kijken of er een draagvlak is bij de buurt”

Hechtel-Eksel -

De Turkse Moskee aan de Hasseltsebaan in Hechtel zoekt naar een ruimer onderkomen en de vzw heeft haar oog laten vallen op het voormalige pand van Aldi, dat momenteel leegstaat. Om een draagvlak bij de buurt te creëren organiseert de moskee een opendeurdag op haar huidige locatie.

Geert Van Baelen

De plannen om te verhuizen zijn nog niet definitief, bevestigt burgemeester Jan Dalemans (HE). “Momenteel heeft de moskee een onderkomen in een woning aan de Hassseltsebaan langs het jeugdhuis, maar die locatie is te krap. Ook wat parkeermogelijkheden betreft”, zegt burgemeester Dalemans. “De moskee wil dus graag haar intrek nemen in het leegstaande gebouw aan de Lommelsebaan waarin voordien de Aldi gevestigd was. Voor ze een bod doen willen ze eerst nagaan of er een draagvlak is bij de buurt, wat ik positief vind. De buurtbewoners worden komende zaterdag om 10 uur uitgenodigd op de huidige locatie, waar ze uitleg krijgen over wat een moskee inhoudt. Een moskee heeft meer functies dan louter een gebedsruimte. Het is een ontmoetingscentrum, een cultuurhuis en een ook plek waar onderwijs wordt gegeven.”

De vzw achter de moskee zal pas een bod doen op het pand wanneer de gemeente overgaat tot een bestemmingswijziging van het gebouw. Het is volgens Dalemans ook niet de bedoeling om op deze ruimere locatie meer mensen aan te trekken. “In de omliggende gemeente worden mensen al bediend door moskeeën, dus het gaat hier vooral over een logistieke verbetering tegenover de huidige woning, die veel te krap is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer