AFP or licensors

Prins Harry verliest opnieuw rechtszaak rond beveiliging, maar gaat in beroep

Prins Harry heeft zijn rechtszaak verloren tegen de Britse regering. Hij vocht voor het Hooggerechtshof de maatregelen rond zijn beveiliging aan op Britse bodem. Harry vond het "oneerlijk" en "onwettig" dat hij en zijn gezin niet langer automatisch beschermd worden door de politie. De rechter volgde die redenering niet. Harry heeft intussen laten weten in beroep te gaan.

Prins Harry moet sinds zijn verhuizing naar Canada en de VS (begin 2020) zelf voor de kosten van zijn beveiliging instaan. Niet alleen aan de overkant van de Atlantische Oceaan, ook in zijn geboorteland. Dat komt omdat hij niet langer werkt voor de koninklijke familie. Harry vindt die beslissing "oneerlijk" en bovendien "onwettig".Ā 

Het gaat om bewaking de klok rond. In Los Angeles schakelt Harry daarvoor een privƩfirma in. Geen overbodige luxe, zo blijkt. Hij kreeg er al ongewenst bezoek. Enkele jaren geleden werd rond Kerstmis een man opgepakt die zijn huis was binnengedrongen.

In december vocht de prins de - volgens hem - "oneerlijke en onwettige beslissing" aan. Dat gebeurde bij een rechter achter gesloten deuren. Het verdict viel vandaag. Harry vangt bot.

Binnenlandse Zaken argumenteert dat de prins wel kan rekenen op de Met(ropolitan) Police, maar die bescherming gebeurt niet langer automatisch. "Dat wordt geval per geval bekeken", aldus Binnenlandse Zaken. Het Hooggerechtshof volgt en ziet in die beslissing niets "onwettig" of "irrationeel".Ā 

Intussen heeft de woordvoerder van prins Harry in een statement laten weten dat "de hertog van Sussex in beroep zal gaan tegen de uitspraak."

Politie betalen mag ook niet

Harry beweert al langer dat het risico op een aanval op zijn gezin in Londen reƫel is.

Zijn woordvoerder stelt dat "het gezin de voorbije jaren het voorwerp is geweest van neonazi- en extremistische dreigementen" en benadrukt dat "Harry's rol binnen het koningshuis is veranderd, maar zijn profiel als lid van de koninklijke familie niet".Ā 

Harry en Meghan schakelen in LA een privƩ-bewakingsfirma in.
AP Images

Harry stelde vorig jaar in de rechtbank voor om zelf te betalen voor zijn veiligheid en die van zijn vrouw Meghan en kinderen Archie en Lilibet. Weliswaar op voorwaarde dat de Met Police - gefinancierd door de Britse belastingbetaler - klaar staat.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken verzette zich tegen dat idee. Anders zouden welgestelde mensen politiebeveiliging kunnen "kopen". Vorig jaar gaf de rechtbank het ministerie daarin ook gelijk.

Meest gelezen