Joelja Navalnaja in het Europees Parlement

Joelja Navalnaja krijgt Europees Parlement stil met pakkende toespraak: "Poetin zal boeten voor de dood van Aleksej"

Joelja Navalnaja, de vrouw van de overleden oppositieleider Aleksej Navalny, heeft een pakkende toespraak gegeven in het Europees Parlement. Ze haalt hard uit naar de Russische president Vladimir Poetin. "Hij is de leider van een criminele bende met moordenaars en vergiftigers. Poetin zal zich moeten verantwoorden voor wat hij gedaan heeft met Aleksej, met buurland Oekraïne en met mijn Rusland."

Onder luid applaus wordt Joelja Navalnaja onthaald in het Europees Parlement. Zichtbaar onder de indruk neemt ze het woord. "Ik sta hier en spreek tot heel Europa, twaalf dagen na de dood van Aleksej. Ik had normaal de tijd gehad om deze speech voor te bereiden, maar in plaats daarvan was ik een week bezig om zijn lichaam vrij te krijgen, koos ik een kist en plande ik zijn begrafenis", begint ze.

De begrafenis van oppositieleider Aleksej Navalny wordt komende vrijdag gehouden in Moskou. Dat nieuws werd eerder deze ochtend bekendgemaakt. "Maar ik weet niet of het in vrede zal kunnen doorgaan of dat de politie iedereen zal arresteren die afscheid wil nemen", vreest Navalnaja.

"Poetin is een monster"

Navalnaja haalt vervolgens hard uit naar de Russische president. "Poetin is tot alles in staat. Hij heeft mijn man opgesloten in een kleine cel, afgesloten van de buitenwereld. Hij mocht geen bezoek en later zelfs geen brieven ontvangen. Hij werd gemarteld, uitgehongerd, en zelfs na zijn dood werden zijn lichaam en zijn moeder mishandeld."

Na het overlijden van Navalny hebben de Russische autoriteiten de moeder van Navalny onder druk gezet om hem in alle stilte te begraven. "Ze keken me recht in de ogen en zeiden dat, als ik niet akkoord ging met een begrafenis in alle stilte, ze iets zouden doen met het lichaam van mijn zoon. Inspecteur Voropaev zei me zelfs rechtuit: Tijd speelt niet in je voordeel. Het lichaam is aan het ontbinden", zei de moeder daar toen over. "Dat toont aan dat je met Poetin niet kan onderhandelen", concludeert Navalnaja.

BEKIJK - Joelja Navalnaja houdt een pakkende toespraak in het Europees Parlement:

Videospeler inladen...

Ook de toestand in Oekraïne baart Navalnaja zorgen. Ze merkt dat veel mensen vermoeid en teleurgesteld zijn over de oorlog. "Ik denk dat het duidelijk is dat Poetin nergens heengaat", zegt ze. "Niets werkt: wapenleveringen aan Oekraïne werken niet, sancties werken niet. Het is erg geworden, want iedereen went aan de oorlog."

Als jullie Poetin willen verslaan, moeten jullie stoppen met zo saai te zijn.

Joelja Navalnaja in het Europees Parlement

En dus moet de Europese Unie uit zijn schulp komen, vindt Navalnaja. "Als jullie Poetin willen verslaan, zullen jullie innovatiever moeten worden. Jullie moeten stoppen met saai te zijn. Je kan Poetin niet straffen met een nieuwe resolutie of met nieuwe sanctiepakketten die niet verschillen met de vorige. Je kan hem niet verslaan als je denkt dat hij een mens met principes, met normen en waarden is, want dat is hij niet. Hij is een monster."

De Europese Unie hoeft die strijd trouwens niet alleen aan te binden. "In dit gevecht hebben jullie betrouwbare bondgenoten", zegt ze. "In Rusland zijn er tientallen miljoenen Russen die tegen de oorlog zijn. Die moet je niet vervolgen. Nee, je moet net met hen samenwerken, met ons samenwerken."

Aan het einde van haar toespraak haalt Navalnaya nog eens uit naar Poetin. "Hij zal zich moeten verantwoorden voor wat hij gedaan heeft met mijn land, voor wat hij gedaan heeft met een buurland en voor alles wat hij gedaan heeft met mijn man. Aleksej zal nooit zien hoe het mooie Rusland van de toekomst eruit zal zien, maar wij moeten het wel nog kunnen zien."

"Ik zal mijn best doen om zijn droom te doen uitkomen. Het slechte zal vallen, en de mooie toekomst van Rusland komt eraan."

Meest gelezen