Bart De Wever wil niet Vlaams mee regeren indien er in de federale regering geen Vlaamse meerderheid zou zijn. Carl Devos fileert zijn beweegredenen.
Volledig scherm
PREMIUM
Bart De Wever wil niet Vlaams mee regeren indien er in de federale regering geen Vlaamse meerderheid zou zijn. Carl Devos fileert zijn beweegredenen. © Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News / Joel Hoylaerts / Photonews

ANALYSE. Carl Devos over de schijnbare opening van De Wever richting Vlaams Belang: “Zijn strategie straalt wanhoop uit en dan begint hij te dreigen”

Zet Bart De Wever de deur open voor een regeringsdeelname van Vlaams Belang? De N-VA-voorzitter laat duidelijk verstaan dat hij niet in de Vlaamse regering zal stappen zonder een Vlaamse meerderheid op federaal niveau. Wat zit daar achter? Politicoloog Carl Devos (UGent) fileert de beweegredenen van De Wever. “Die strategie straalt wanhoop uit.”

131 reacties

  • Eric de Loof

    1 maand geleden
    peilingen. Over hoeveel personen gaat het. hier ? Aantal per provincie. per stad. per gemeente ?
  • Ronny Ooijen

    2 maanden geleden
    Marc Wouters, eind 2013 lazen we het volgende : 'N-VA wil in een herstelregering stappen als en slechts als haar coalitiepartners het confederalisme aanvaarden en bewerkstelligen. Daarover moet er bij de start van de regering een princiepsakkoord bestaan, maar nog geen uitgewerkte staatshervorming'. Eens de verkiezingen voorbij waren en tijdens onderhandelingen met de andere partijen om een regering te vormen, namen ze hun zoveelste bocht en verdween het confederalisme in de diepvries.
  • Marlene De Smedt

    2 maanden geleden
    Mijnheer Bervoets uw visie kan kloppen als er geen gekonkel is achter de schermen.Stel dat er afspraken gemaakt zijn met VB in 2019. Toen was die partij nog de underdog. Het zou kunnen dat toen overeengekomen is dat als de uitslag veelbelovend zou zijn voor beide nationalistische partijen samen dat NVA de MP zou mogen leveren. Zowat iedereen binnen de politieke wereld is ooit al in de val van NVA getrapt. Iedereen die er mee samenwerkte is tot nu toe verbrand geweest
  • oscar zwart

    2 maanden geleden
    Wat er ook gezegd wordt over hem,ikzelf ben het zeker niet altijd eens met zijn verwachtingen,wat hem wel aangenaam maakt voor mij is dat hij de koe bij de horens vat,en dit is nu net wat veel Vlamingen tegen de borst stuit,van niet te veel praatjes hebben jij,vele andere kopstukken van andere partijen hebben evenveel praatjes,helaas roepen zij met wind tegen,meneer De Wever heeft en beheerst de kunst om altijd met de wind mee te gaan
  • Marc Wouters

    2 maanden geleden
    Ronny Ooijen wanneer beloofde N-VA confederalisme? In 2014 stak dat al in de frigo vóór de verkiezingen. Want er ging eerst een herstelregering komen. De kiezer wist dus perfect wat te verwachten. En kijk, in 2019 werd de N-VA opzij gezet in de laatste rechte lijn naar een akkoord omdat De Croo zijn carrière belangrijker was en in 2024 hebben we een nieuwe hertselregering nodig om de putten de dempen. Fraai.