Defensiespecialist Alexander Mattelaer (VUB).
Volledig scherm
PREMIUM
Defensiespecialist Alexander Mattelaer (VUB). © HLN Fotomontage/AFP

De EU wil 800.000 granaten kopen voor Oekraïne. Maar waar moeten die dan vandaan komen? En zal de levering op tijd komen om het tij aan het front te keren?

Om te voorkomen dat het Oekraïense front instort, wil Europa voor 1,5 miljard euro zo'n 800.000 granaten aankopen in Turkije en Zuid-Korea. Maar Turkije doet toch zaken met Rusland? Is die aankoop dan wel zo'n goed idee? Komt die levering nog wel op tijd om het Russische offensief nog te stuiten? En wat doet België? “Wij kùnnen niet veel doen: Oekraïne heeft nood aan luchtafweerraketten en die hebben wij niet”, zegt defensiespecialist Alexander Mattelaar (VUB).

67 reacties

  • Miguel Leboucq

    3 maanden geleden
    In China of Korea kopen zeker? Aangezien ze al hofleveranciers van Poetin zijn en hier ook bijna alles uit China komt....
  • Joyce Vebrugge

    3 maanden geleden
    kunnen ze misschien van Rusland kopen zoals de gas en olie en metalen
  • Marc Fonteyne

    3 maanden geleden
    De eerste en belangrijkste taak van een overheid, gelijk welke overheid, is om fysieke bescherming en vrijheid te bieden aan de burger. Na 2 jaar oorlog, heeft de burger dus nog niet veel meer dan zelf " stenen te gooien, mocht het nodig zijn". Als men in school zijn huistaken 2 jaar lang niet zou maken, zou men al lang uit de school gezet zijn. Waar blijven de fabrieken om voldoende 155 mm granaten te kunnen maken ? Iedereen ziet toch dat we er zo voetenslepend niet geraken ?!
  • Pierre Vaneylen

    3 maanden geleden
    Stop met de bewapening, nog meer bloedvergieten. De E.U. is alleen uit op machtsuitbreiding in't kielzog van de Navo. Dat ze beginnen met voor hun eigen mensen te zorgen, dan hebben ze nog veel geld tekort.Hoe meer bemoeienis van de E.U. hoe armer wij worden. De oorlog met Rusland zou ook geen invloed hebben op de gasprijs. Ze krijgen niet eens één illegaal uitgewezen. Datze beginnen met hun interne problemen op te lossen.
  • Lisette Theunis

    3 maanden geleden
    Misschien er ook bij vertellen dat de kanonnen die deze projectielen afvuren, na x-aantal projectielen versleten zijn om er nog deftig mee te schieten.. Had België nog zijn oude wapenfabrieken behouden, die eind vorige eeuw overigens aan de wereldtop stonden van de nieuwste zware artilleriemunitie, dan had België grotendeels deze munitie kunnen leveren. Het is droevig dat net door de linkse besparingen op defensie om meer geld uit te geven, dat we nu zo goed als zonder leger en munitie zitten.