België schenkt meer dan half miljard extra militaire steun aan Zelenski

De federale regering trekt meer dan een half miljard euro uit voor extra steun aan Oekraïne. Drie dagen na zijn bezoek aan Kiev komen premier Alexander De Croo en zijn ploeg dus al tegemoet aan de noodkreten van de Oekraïense president Zelenski.

Farid El Mabrouk en Hannes Heynderickx

Ons land neemt onder meer deel aan het initiatief van Tsjechië om Oekraïne zo snel mogelijk aan extra munitie te helpen. Het Oost-Europese land speurde heel de wereld af op zoek naar 155 mm- en 122 mm-munitie. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Canada en Zweden zegden hun steun al toe. Nu doet België dus hetzelfde. 200 miljoen euro moet dienen om 155 mm-granaten aan te kopen. En voor Zelenski nog belangrijker: alles moet tegen eind maart al geleverd zijn.

Munitie uit eigen stock

Daarnaast wordt er nog eens 334 miljoen uitgetrokken voor verschillende andere maatregelen. Zo heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bij het eigen leger dan toch nog extra munitie gevonden, goed voor 80 miljoen euro. Gezien de stocks van de Belgische strijdkrachten zo goed als onbestaande zijn, zal de voorraad die naar Kiev verhuist ook zo snel mogelijk aangevuld worden.

(Lees verder onder de foto)

Premier De Croo, minister van Defensie Ludivine Dedonder (links) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (rechts).© BELGA

Tegelijkertijd plaatst ons land bij de industrie nog een reeks militaire bestellingen voor Oekraïne. Het gaat om antidrone-systemen, raketten, andere types munitie en ontmijningssystemen. Samen nog eens goed voor 90 miljoen euro. Bijkomend medisch materiaal van Defensie bedraagt nog eens 1,3 miljoen euro extra.

Russische tegoeden

Ook via de Benelux en de F-16-coalitie komt er bijkomende steun. Samen met Nederland en Luxemburg levert België 30 miljoen euro nieuwe steun voor verkenningsdrones en gepantserde ambulances. De F-16-coalitie krijgt 100 miljoen euro extra voor het onderhoud van de gevechtsvliegtuigen, de vorming van technici en het beheer van de vloot. Tot slot trekt de regering ook 26 miljoen euro extra uit voor informatica.

(Lees verder onder de foto)

Premier De Croo afgelopen weekend op bezoek bij de Oekraïense president Zelenski, samen met de Canadese premier Justin Trudeau.© AFP

Zowel Dedonder als de eerste minister benadrukte woensdag op een persconferentie dat het geld niet door de Belgische belastingbetaler wordt opgehoest, maar afkomstig is van de winsten die worden gemaakt op de bevroren Russische tegoeden die in ons land geparkeerd staan.

Geen grondtroepen

De steun komt er dus na het bezoek dat premier De Croo als voorzitter van de Europese Raad – samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Italiaanse en Canadese eerste ministers – heeft gebracht aan Kiev, naar aanleiding van de tweede verjaardag van de oorlog met Rusland. “Drie dagen later hebben we dus al een antwoord klaar”, klopte De Croo zich op de borst. De premier beklemtoonde trouwens ook dat ons land zeker niet zinnens is om grondtroepen te sturen naar het front, een mogelijkheid die de Franse president Emmanuel Macron deze week suggereerde.

Signaal uitsturen

Naast een militair pakket voorziet de regering trouwens ook nog 185 miljoen euro humanitaire hulp. Via rechtstreekse humanitaire steun, projecten via de Wereldbank, maar vooral 150 miljoen euro voor de wederopbouw van Tsjernihiv, een budget voor een periode van vier jaar. Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) is het kostenplaatje van de Russische verwoestingen ondertussen opgelopen tot 484 miljard dollar. “Het is dus belangrijk dat we een signaal uitsturen dat we Oekraïne blijven steunen.”

De beslissingen komen er na een vergadering van het kernkabinet woensdag. De ministerraad moet vrijdag het licht nog definitief op groen zetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer