© Getty Images

Supermarkten kampen met garnalenschaarste: “Een fractie van wat we bestellen en nodig hebben”

Ook de supermarkten merken intussen de grote schaarste aan noordzeegarnalen, met her en der tekorten in de winkels tot gevolg.

jvh
Bron: BELGA

Er is schaarste op de markt voor noordzeegarnalen. Het seizoen voor noordzeegarnalen loopt van augustus tot december. Maar in 2023 was er heel weinig vangst, en dat leidt nu in het voorjaar tot tekorten. Ook kunnen er minder Nederlandse boten uitvaren. Het aantal uren dat garnalenvissers mogen vissen, wordt beperkt. Met als gevolg krapte op de markt en prijzen die stijgen richting 100 euro voor een kilogram.

De supermarkten ondervinden dat er minder noordzeegarnalen beschikbaar zijn op de markt. Delhaize zegt maar de helft van het volume te ontvangen die het normaal krijgt. De supermarkt biedt daarom geen verpakkingen van 200 gram meer aan, enkel nog van 100 gram. En er is een promotiestop voorzien voor garnalen tot augustus. Nog volgens Delhaize zijn hun aankoopprijzen voor garnalen gestegen met 60 procent. De prijzen voor de klanten stijgen niet in die mate, aldus nog Delhaize.

“Een fractie van wat we bestellen en nodig hebben”

Ook Colruyt ziet de aanvoer van garnalen week na week minderen. “Het gaat intussen om een fractie van wat we bestellen en nodig hebben”, aldus de retailer uit Halle. Of er nog garnalen voorradig zijn, hangt af van winkel tot winkel. Colruyt zegt ook signalen op te vangen dat producenten van garnaalkroketten of grijzegarnaalsalade het steeds moeilijker krijgen om hun producten te maken wegens weinig tot geen aanlevering. 

Eenzelfde verhaal valt te horen bij Carrefour, dat spreekt van bevoorradingsproblemen en zegt dat er waarschijnlijk tekorten in de winkels zullen zijn.

Aldi bevestigt ook dat er minder grijze noordzeegarnalen beschikbaar zijn, maar zegt dat dit op dit moment niet leidt tot structurele tekorten in de winkels. De discounter zegt de situatie van nabij op te volgen en alternatieve pistes te bekijken om indien nodig een beperktere aanvoer op te vangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER