Een feestzaal werd geviseerd omdat blokken cocaïne verdwenen waren. Imrane E.L. werd vrijgesproken.© rr

De feestzaal op de Boterlaarbaan.© rr

De blokken RM35.© rr

Imrane E.L.© rr

1 / 4
thumbnail: Een feestzaal werd geviseerd omdat blokken cocaïne verdwenen waren. Imrane E.L. werd vrijgesproken.
thumbnail: De feestzaal op de Boterlaarbaan.
thumbnail: De blokken RM35.
thumbnail: Imrane E.L.

Drugscrimineel die eerst zeven jaar cel kreeg voor aanslag, is nu vrijgesproken maar zit toch vast in cel in Dubai

Twee Antwerpenaars die voor aanslagen in het drugsmilieu zeven en vijf jaar cel kregen, zijn in beroep vrijgesproken. Het hof vindt het niet bewezen dat Imrane E.L. en Ali L. de gebruikers van een Sky ECC-pin waren. E.L. zit ondertussen wel in de cel in Dubai.

Sam Reyntjens

Imrane E.L. (27) uit Schoten werd samen met Mechelaar Farhan Bouzambou en Antwerpenaar Mohamed ‘De Algerijn’ C. beschouwd als een van de opdrachtgevers van drie aanslagen in juni 2020. In de Ten Eekhovelei in Deurne, de Gasmeterstraat in Sint-Niklaas en bij een feestzaal op de Boterlaarbaan in Deurne. Allemaal gericht tegen de familie B. en haar entourage. Ali L. (26) uit Ranst zou een rol gespeeld hebben bij de aanslag in Sint-Niklaas, tegen drugscrimineel ‘Fredje’.

De feestzaal op de Boterlaarbaan.© rr

Volgens het parket werden de aanslagen gepleegd nadat in maart 2020 een lading cocaïne met het stempel RM35 was verdwenen. “Tussen de investeerders is een conflict ontstaan”, zei de aanklaagster tijdens de behandeling van de zaak in september 2022. Wie de cocaïne gestolen heeft, werd uit het dossier niet helemaal duidelijk, al zien de speurders wel dat een van de verdachten blokken met het stempel wil verkopen, “maar enkel buiten België”.

De blokken RM35.© rr

Hij was niet ‘Boss Backup’

Een groot deel van het bewijs tegen de mannen kwam uit de kraak van de bij drugscriminelen razend populaire berichtendienst Sky ECC. Zo ging Imrane E.L. volgens het parket schuil achter de naam ‘Boss Backup’, die actief was in een chatgroep waar de aanslagen besproken werden. De gebruiker stuurde dat ze zullen “laten zien wie de dieven zijn”. In andere berichten zou ‘Boss Backup’ het over een AK (kalasjnikov) gehad hebben. De rechtbank in eerste aanleg veroordeelde E.L. tot zeven jaar cel, Ali L. kreeg vijf jaar.

LEES OOK. Rechtbank geeft spilfiguren uit drugsoorlog nog wat jaren cel extra

De twee mannen gingen in beroep tegen hun veroordeling en haalden daar recent hun gram. Het hof van beroep achtte het niet “boven elke redelijke twijfel bewezen” dat Imrane E.L. de gebruiker is van de Sky ECC-pin die aan hem toegeschreven werd. Hij werd vrijgesproken. “We hebben inderdaad verschillende elementen van de identificatie kunnen weerleggen en hebben zo aan het hof kunnen tonen dat die identificatie niet klopte”, reageert zijn advocaat Jorgen Van Laer.

Ook Ali L. werd vrijgesproken. Het hof merkte op dat hij zijn medewerking verleend had aan het onderzoek, dat hij de codes van zijn gsm’s gegeven had en dat er geen enkel bewijs is dat hij betrokken was bij de criminele organisatie die aanslagen pleegde. Hij zou ook geen gebruik hebben gemaakt van een Sky ECC-pin. Er werd geen cassatieberoep aangetekend tegen het arrest van het hof van beroep in Antwerpen. De vrijspraak van de twee is dus definitief.

Recent opgepakt in Dubai

Imrane E.L. was nooit aanwezig tijdens het proces. Hij zit sinds kort in de gevangenis in Dubai, bevestigen verschillende bronnen. E.L. zou na zijn vrijspraak vanuit Marokko naar de Emiraten gevlogen zijn. Hij zou een vals paspoort gebruikt hebben en werd betrapt. Mogelijk zal België aan Dubai vragen om E.L. uit te leveren omdat hij nog vier jaar cel moet uitzitten na een veroordeling voor cocaïnesmokkel. Dat dossier zit bij het parket-generaal in Antwerpen, maar daar reageert men voorlopig niet.

Imrane E.L.© rr

De advocaat van E.L. kan over de arrestatie van zijn cliënt in Dubai niets zeggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen