© rr

Afgedankte praatpalen verkopen als zoete broodjes voor het goede doel

Afgelopen zaterdag zette het Agentschap Wegen en Verkeer 25 oude praatpalen te koop. Ze worden per opbod verkocht voor het goede doel en zijn samen al meer dan 8.000 euro waard. Die opbrengst zal in juni, wanneer de actie afloopt, naar de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen gaan. “We zijn helemaal overdonderd”, klinkt het daar.

Nick De Schutter

“Oranje praatpalen langs de Vlaamse snelwegen, waarmee je kan bellen naar een operator die daarna je oproep doorgeeft. Het is een beeld dat kinderen die nu geboren worden niet meer zullen kennen. De praatpalen worden erfgoed zoals de videocassette, walkmans en teletekst.”

Met die woorden prijst het Agentschap Wegen en Verkeer zijn praatpalen aan op veilingsite tweedehands.be. “Toen we bekendmaakten dat de praatpalen zouden verdwijnen, kregen we tientallen aanvragen van mensen die er zelf eentje wilden”, aldus Veva Daniels, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer.

“Mensen wilden de palen om er nestkastjes van te maken, brievenbussen en zelfs een heus telecomcenter in de tuin zodat ze van achterin de tuin naar binnen zouden kunnen bellen voor drankjes”, aldus Daniels.

© rr

Het was onmogelijk om al die verzoeken in te willigen, maar het bracht hen wel op het idee om enkele praatpalen te koop aan te bieden, voor het goede doel weliswaar. Op die manier konden de praatpalen “nog een laatste keer bijzondere bijstand verlenen”. Het goede doel in kwestie werd de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

Helemaal overdonderd door het succes

Zowel bij het Agentschap Wegen en Verkeer als bij vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) staat men versteld van het succes van de actie. De 25 praatpalen zijn samen al 8.374 euro waard, en dat na nauwelijks twee dagen.

“Wat we concreet met het geld gaan doen, weten we nog niet”, klinkt het bij monde van Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van OVK. “We hebben nog niet durven dromen, omdat we niet wisten of de actie ging aanslaan.”

(lees verder onder de foto)

© tweedehands.be

Wat doet vzw Ouders van Verongelukte Kinderen?

OVK heeft drie grote doelstellingen. Hun voornaamste taak is de opvang van ouders die een kind verloren in het verkeer. Ze organiseren bijeenkomsten waar ouders elkaar kunnen steunen.

Daarnaast wil de vzw met het SAVE-charter ook steden en gemeenten verkeersveiliger maken. Dat charter omvat verschillende doelstellingen die omgezet worden in een plan met acties zoals het veiliger maken van plaatsen waar veel kinderen en jongeren deelnemen aan het verkeer, maar ook bijvoorbeeld meer controles om de pakkans voor onverantwoordelijke weggebruikers te verhogen.

OVK-leden gaan ook getuigen, onder meer in politiescholen, om ook toekomstige agenten te sensibiliseren en in secundaire scholen om jongeren bewust te maken van het belang van verkeersveilig gedrag. Eveline Berben is één van hen.

”OVK is broodnodig”

Nadat haar zoon Peter in december 2009 overleed bij een verkeersongeval, ging Eveline meteen op zoek naar een manier om over haar verdriet te kunnen praten. Zo kwam ze terecht bij OVK, waar ze nu, 7 jaar later, nog steeds steun vindt en anderen steun biedt.

“Ik wist dat ik er met mijn man niet echt over zou kunnen praten, omdat hij zijn verdriet op een andere manier verwerkt”, vertelt Eveline aan onze redactie. “Dus ik ging op zoek via het internet en stootte op OVK.” Op Paasmaandag in 2010 woonde ze voor het eerst een praatgroep van OVK bij.

“Die eerste keer heb ik vooral geluisterd, omdat er jammer genoeg op dat moment veel ouders waren die rond dezelfde tijd iemand verloren hadden. Ik heb heel veel steun gevonden bij de oudere lotgenoten, die al verder stonden in het rouwproces. Zij boden meteen de warmte en begrip die ik nodig had, en vonden ook de juiste woorden om over het verlies te praten.”

Zeven jaar na die eerste praatgroep is Eveline nog steeds actief binnen OVK en niet alleen binnen de praatgroepen. Ze gaat onder meer in scholen praten om jongeren te sensibiliseren over verkeersveiligheid. Dat doet ze steeds met een duidelijke verwijzing naar haar eigen zoon Peter.

“Het helpt ontzettend om zo over je kind te kunnen praten en te weten dat je op die manier geholpen hebt om ervoor te zorgen dat er in de toekomst misschien een verkeersslachtoffer minder valt. Je merkt dat onze boodschap ook echt impact heeft op die jongeren, gewoon omdat ze merken dat het over een persoon gaat.”

De praatpalen zullen er na hun pensioen dus ook voor zorgen dat er over verkeersveiligheid en verkeersslachtoffers gepraat kan worden. En dat is iets waarover we nog wel een en ander te leren hebben. Dat blijkt uit de volgende uitspraak van Eveline:

“Als mensen iets zeggen dat mij ontroert over Peter, durft er wel eens een traan over mijn wang rollen. Ze denken dan vaak dat dat iets slechts is, maar ik ben dan juist blij om te merken dat ook anderen mooie herinneringen koesteren aan mijn zoon.”

Wie contact wil opnemen met OVK kan dat via www.ovk.be of 02/427.75.00.

De verkoop van de praatpalen loopt nog tot 14 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer