De Congolese president Félix Tshisekedi en premier Alexander De Croo

Bezoek Congolese president aan ons land: Tshisekedi vraagt premier De Croo om sancties voor Rwanda

De Congolese president Félix Tshisekedi heeft tijdens zijn bezoek aan ons land een ontmoeting gehad met premier Alexander De Croo. Tshisekedi wil dat België de Europese sancties tegen buurland Rwanda invoert omwille van het aanhoudend conflict in Oost-Congo. De Croo is bereid om die optie in EU-verband te bekijken, maar verwacht ook van Congo dat het geen rebellen steunt in het oosten. 

De president van Congo is op bezoek in ons land. Het is zijn eerste officiële bezoek buiten Afrika sinds zijn herverkiezing eind vorig jaar. De ontmoeting met de premier was hartelijk, zo was er een omhelzing bij het begin van het bezoek. 

Tijdens de ontmoeting van Tshisekedi met De Croo stond één onderwerp centraal: het conflict in Oost-Congo met buurland Rwanda. Een offensief van de M23-rebellen in deze regio zet de relaties tussen Congo en Rwanda op scherp. Deze M-23 rebellen worden namelijk door Rwanda gesteund, volgens de EU, de Verenigde Naties en Congo.

Sancties zijn de enige mogelijkheid om dictator Paul Kagame te doen terugtrekken

De Congolese president Félix Tshisekedi

Tshisekedi vroeg De Croo om de druk op Rwanda op te voeren aan de hand van sancties. De Congolese leider hoopt dat België die boodschap als tijdelijk voorzitter van de EU op de Europese agenda zet. "Sancties zijn de enige mogelijkheid om dictator Paul Kagame (de Rwandese president ) te doen terugtrekken", verklaarde Tshisekedi aan de pers. België "doet iets, maar het kan meer doen", zei hij voorts.

Conflict Oost-Congo
In het oosten van Congo, op de grens met Oeganda en Rwanda, wordt er opnieuw erg hevig gevochten tussen het Congolese regeringsleger en de rebellengroep M23. Sinds het offensief van de M23-rebellen zijn er al honderden doden gevallen in de regio, honderdduizenden mensen zijn ontheemd.

Deal van EU met Rwanda voor grondstoffen

De Europese Commissie heeft net vorige week een akkoord met Rwanda ondertekend over de levering van kritieke grondstoffen. Dat akkoord doet de Europees-Congolese relatie geen goed. Congo is er namelijk van overtuigd dat Rwanda deze grondstoffen uit het oosten van Congo rooft.

De Croo heeft bedenkingen bij het akkoord met Rwanda. "Ik vind de timing van dat akkoord zeer slecht en heb dat ook duidelijk gemaakt aan de Europese Commissie", zei De Croo daarover. 

"Maar nu de deal er is, kan hij misschien wel in het voordeel van Congo worden gebruikt om transparantie te eisen over de oorsprong van de grondstoffen", zei hij voorts. De premier is in elk geval bereid om "samen te werken met de EU" om sancties tegen Rwandese individuen te bekijken.

Het is aan Congo om aan te tonen dat het zelf geen andere milities in Oost-Congo steunt

Premier Alexander De Croo

Maar België verwacht ook iets van Congo zelf. "Het is aan Congo om aan te tonen dat het zelf geen andere milities in Oost-Congo steunt", benadrukte De Croo.

Daarnaast drong De Croo erop aan dat Tshisekedi "zijn tweede en laatste mandaat" moet gebruiken om hervormingen door te voeren, de corruptie te bestrijden en om meer te doen om de mensenrechten te respecteren. "We willen samenwerken met één doel: het leven van de Congolezen verbeteren", aldus De Croo. 

Tshisekedi blijft nog tot morgenavond in ons land, hij heeft ook een ontmoeting met koning Filip op het programma staan.

Meest gelezen