Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Doodgeschoten door agent en gevonden in surfzak: moord op tv-presentator en partner beroert Australië

In Australië beroert de moord op televisiepresentator Jesse Baird en zijn partner Luke Davies de gemoederen. Hun lichamen zijn in een surfzak teruggevonden. Een politieagent heeft intussen de moorden bekend.

In Australië heeft de politie de lichamen van Jesse Baird en Luke Davies gisteren teruggevonden in een surfzak. Daarmee is de zoektocht naar het koppel beëindigd. Politieagent Beaumont Lamarre-Corden heeft zichzelf intussen aangegeven. Binnenkort komt hij voor de rechtbank. Maar wat is er nu precies gebeurd?

Uit de eerste onderzoeksresultaten van de politie blijkt dat Baird en Davies op maandag 19 februari zijn doodgeschoten in Paddington, een wijk in Sydney. Tijdens een huiszoeking vond de politie een kogel terug van een dienstwapen. Die kogel bleek afkomstig van het dienstwapen van agent Lamarre-Cordon te zijn die een relatie zou hebben gehad met Jesse Baird.

Op vrijdag gaf Lamarre-Cordon zich aan, maar weigerde om mee te werken aan het onderzoek. Pas na dagen vertelde hij dan toch waar hij de lichamen had verstopt. De rechercheurs vonden de lichamen terug op een landgoed in Bungonia, 180 kilometer ten zuiden van Sydney. De politieagent Lamarre-Cordon zou de lichamen naar daar hebben gebracht met een witte bestelwagen.

Enkele vrienden van het vermoorde koppel ontkennen intussen dat de tv-presentator Jesse Baird een relatie had met Lamarre. "Ze zouden elkaar wel kennen, maar de gevoelens van Lamarre-Cordon zouden niet wederzijds zijn", klinkt het. 

Politie houdt zoektocht in de buurt van Bungonia
AAP IMAGE

Politie onder vuur

De politie krijgt veel kritiek voor de manier waarop ze is omgegaan met de zaak. Er rijzen ook veel vragen over het dragen van een wapen door agenten na de diensturen en het aanwervingsproces van politieagenten.  

De politie heeft zich ook moeten verontschuldigen voor verschillende uitspraken. Zo noemde ze de zaak een "misdrijf uit passie". Ze wuifde ook elke vorm van kritiek weg met de Taylor Swift-uitspraak "haters like to hate".

De LGBTQIA+-gemeenschap, die al langer op gespannen voet leeft met de politie, is niet opgezet met de politieacties in deze zaak. De politie ontving dan ook eerst geen uitnodiging voor het internationale LGBTQIA+-festival "Mardi Gras", dat dit weekend zal plaatsvinden in Sydney. Uiteindelijk zijn de organisatie en de politie toch tot een akkoord gekomen en zijn de agenten wel welkom. Ze mogen alleen hun uniform niet dragen.

Meest gelezen