Een beeld van het Mechelse kerkhof.© Dirk Vertommen

Vrouw krijgt celstraf voor stelen van speelgoed, knuffels en beeldjes van kindergraven

Mechelen -

De strafrechter in Mechelen heeft een Oekraïense vrouw veroordeeld tot acht maanden effectieve celstraf en een boete van 800 euro omdat ze eind 2022 speelgoed, plantjes en beeldjes had gestolen van de graven van kinderen op de Mechelse begraafplaats.

De vrouw, die verstek liet gaan voor haar proces op de correctionele rechtbank, sloeg toe tijdens de maanden oktober en november 2022. De Oekraïense was op dat ogenblik nog maar enkele maanden in ons land. Ze stal knuffels, speelgoed, plantjes en beeldjes van de graven. “Stuk voor stuk zaken die een grote emotionele waarde hadden voor de nabestaanden”, zei de openbare aanklager.

Alles samen ging het om twaalf meldingen van negen verschillende slachtoffers. Ze sloeg op sommige graven dus ook meermaals toe.

Na intens onderzoek en het analyseren van de beelden van de bewakingscamera’s kwamen de speurders uit bij O.P. “Bij een huiszoeking in de woning van de vrouw vond de politie verschillende gestolen spullen terug. Aanvankelijk verklaarde ze dat het in Oekraïne normaal was dat de graven van anderen werden proper gemaakt. Maar navraag in Oekraïne maakte duidelijk dat die stelling totaal niet klopte. Dat het ginds ook verboden was om zaken weg te nemen van zerken.”

Emotionele waarde

“Er is geen enkele manier om te begrijpen waarom iemand zoiets doet. Dat de ouders na het verlies van hun kind ook nog eens geconfronteerd worden met dit soort van diefstallen, doet heel veel pijn. Het is juridisch maar een diefstal, maar het gaat om voorwerpen met een grote emotionele waarde. De impact voor de nabestaanden was bijzonder groot”, reageerde een advocaat van een van de slachtoffers.

De rechter legde de vrouw nu een celstraf van acht maanden effectief en een boete van 800 euro op. Aan de burgerlijke partijen moet ze schadevergoedingen betalen. Mogelijk tekent de Oekraïense verzet aan tegen het vonnis. Als ze dat doet komt de zaak binnenkort opnieuw voor de rechtbank. (tdk, svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer