Video: Natuur en Bos

Wasbeer gevangen in Zoersel, tweede exemplaar loopt nog rond: “Hoe schattig ze ook zijn, ze horen hier niet thuis”

Zoersel -

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum in het Limburgse Opglabbeek konden vorige week een wasbeer verschalken in het Zoerselbos. De vangkooien blijven er nog even staan, want er zou nog een tweede exemplaar rondlopen.

In december vorig jaar werden twee vangkooien voor wasberen geplaatst door het Natuurhulpcentrum Opglabbeek in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos. Op camerabeelden was duidelijk geworden dat er wasberen in het Zoerselbos zaten.

Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek bij de gevangen wasbeer. Omdat het dier zo rustig was, kon hij perfect een videoboodschap opnemen bij de kooi.© Natuurhulpcentrum Opglabbeek

“Hoe lief en schattig ze er ook uitzien, in onze natuur horen ze niet thuis”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek. “Het zijn invasieve exoten die parasieten en ziektes kunnen verspreiden en een bedreiging vormen voor onze inheemse dieren. Zo kunnen ze nesten van uilen leegroven.”

De actie om de dieren te vangen lag tijdens de krokusvakantie even stil maar werd vorige week heropgestart, en direct met succes. De wasbeer werd gelokt met honden- en kattenbrokjes gemengd met natvoer en wat geprakte banaan. “Maar we hebben ook al wasberen in tuinen gevangen met mezenbollen en visolie”, zegt Thoelen.

De wasbeer, die zich heel kalm gedroeg in de kooi, gaat nu een maand in quarantaine in het Natuurhulpcentrum. Daarna wordt hij gecastreerd of gesteriliseerd. Het geslacht van de Zoerselse wasbeer werd nog niet bepaald. “Na het steriel maken komt hij of zij in een grote kooi met zo’n 25 soortgenoten. Daarna is het de bedoeling om het dier te herplaatsen in een dierenpark of zoo.”

Omdat er vermoedelijk nog een tweede wasbeer in het Zoerselbos zit, blijven de twee vangkooien voorlopig staan. “Het is niet de eerste keer dat we in die regio een wasbeer vangen”, zegt Thoelen. “Zo krijgen de dieren toch nog een tweede kans en verminderen we de impact die ze hebben op onze natuur.”(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners