Machthebbers in Transnistrië keuren resolutie goed
AFP or licensors

Separatisten van Transnistrië vragen Rusland om "bescherming" tegen Moldavië

In Transnistrië, de pro-Russische separatistische regio in Moldavië, hebben de machthebbers een resolutie goedgekeurd waarin ze "bescherming" vragen van Rusland. Volgens Moldavische media heeft het lokale parlement daarover gestemd. Moldavië ziet de resolutie als "propaganda". 

Transnistrië richt zich tot de Russische Federatieraad en het Lagerhuis van de Russische Federatie "met de vraag om maatregelen te nemen om Transnistrië te beschermen door de toegenomen druk van Moldavië".

Wat ze precies verwachten van Rusland is onduidelijk. De parlementsleden kwamen voor het eerst sinds 2006 samen in een buitengewoon congres om deze resolutie te stemmen.

Moskou wil inwoners Transnistrië "beschermen"

Rusland heeft intussen gereageerd op hun vraag. "De bescherming van de belangen van de inwoners van Transnistrië, onze landgenoten, is een van de prioriteiten", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De vraag doet denken aan die van de separatistische pro-Russen in het oosten van Oekraïne in februari 2022. De Russische president Vladimir Poetin gebruikte dat als een voorwendsel voor zijn grootschalige invasie in Oekraïne.

Moldavië "verwerpt propaganda"

Ook de Moldavische regering heeft intussen gereageerd. Zij "verwerpt de propaganda" uit Transnistrië.

In Moldavië, dat tussen Oekraïne en Roemenië ligt, wakkert dergelijk nieuws de angst aan dat de Russische agressie ook het eigen grondgebied zal teisteren. Vooral omdat Rusland al decennialang soldaten in Transnistrië gestationeerd heeft. De regio verklaarde zich al in de jaren 90 onafhankelijk van Moldavië.

Hoe is het conflict ontstaan?

Transnistrië is ontstaan bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin de jaren 90 toen de sovjetrepubliek Moldavië zich onafhankelijk verklaarde, net zoals de andere sovjetrepublieken. Dat leidde tot grote onrust bij de Russische minderheid in het oosten en die scheurde zich op haar beurt af van Moldavië. In 1992 kwam het tot een korte oorlog waarbij 700 doden vielen. Na afloop bleef een smalle strook van 400 kilometer lang ten oosten van de rivier Dnjestr los van Moldavië onder de naam Transnistrië. 

Het grootste deel van Moldavië is eerder verwant aan Roemenië en heeft twee jaar geleden het lidmaatschap gevraagd van de Europese Unie. Vorig jaar gingen de EU-leiders akkoord met het openen van de toetredingsgesprekken met Moldavië.

Moldavië wordt bestuurd door de pro-Europese presidente Maia Sandu. Zij vreest dat haar land meegesleurd zal worden in de oorlog en verwijt de "fracties in Transnistrië dat ze aansturen op een oorlog". 

BEKIJK - Onze Ruslandkenner Jan Balliauw trok kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne naar de grens met Transnistrië in Moldavië en sprak daar toen met enkele inwoners ("Het journaal", 16 maart 2022):

Videospeler inladen...

Meest gelezen