Vivaldi-partijen vinden (opnieuw) geen akkoord over versoepeling abortus

Vrouwenorganisaties voerden vorige week nog actie voor een versoepeling van de abortuswetgeving.© BELGA

Op initiatief van Groen hebben de zeven regeringspartijen geprobeerd om alsnog een vergelijk over abortus te vinden. Maar dat is (opnieuw) op een sisser uitgedraaid.

Pieter Lesaffer

Blijft abortus mogelijk binnen twaalf weken zwangerschap, zoals het nu is, of komt er een uitbreiding naar achttien weken? Zes van de zeven regeringspartijen staan achter zo’n uitbreiding, maar CD&V blijft dat tegenhouden.

Op initiatief van Groen en Ecolo vond woensdagmiddag een meerderheidsoverleg plaats om alsnog een vergelijk te vinden. In het regeerakkoord staat namelijk dat de zeven meerderheidspartijen hierover eensgezind moeten zijn – iets wat toenmalig CD&V-voorzitter Joachim Coens indertijd liet opnemen om een wisselmeerderheid te vermijden.

LEES OOK. Vrouwen voeren actie aan parlement voor uitbreiding van abortuswetgeving

Het overleg werd ook nu echter een maat voor niks. De kloof tussen CD&V en de zes andere partijen blijft even groot. Volgens meerdere aanwezigen bleef CD&V bij haar standpunt dat ze naar maximaal veertien weken wil uitbreiden. De andere partijen daarentegen blijven vasthouden aan achttien weken. Eerder hadden ook al een expertengroep én de Vlaams abortuscentra daarom gevraagd. Een ander spoor op het meerderheidsoverleg was om – bij wijze van compromis – enkele andere aanpassingen te doen in de abortuswetgeving, naast de wettelijke termijn. Maar ook dat voorstel haalde het niet.

LEES OOK. Liberalen en socialisten willen nu toch vaart maken met abortuskwestie: “Er is een meerderheid in de Kamer”

Wisselmeerderheid

“We willen blijven praten om nog voor de verkiezingen tot een vergelijk te komen”, zegt Groen-Kamerlid Eva Platteau. Maar de kans op succes is heel klein: de kloof wordt niet kleiner. Bovendien kan oppositiepartij PVDA nog roet in het eten gooien. Die heeft in de Kamer een eigen wetsvoorstel ingediend om de termijn uit te breiden naar achttien werken. Het is niet uitgesloten dat een deel van de Vivaldi-partijen daar toch in meegaat als het tot een stemming komt. Er mag dan al een afspraak zijn om geen wisselmeerderheid te vormen, maar hoe dichter de verkiezingen naderen, hoe brozer die afspraak wordt.

LEES OOK. “Mensen onderschatten hun vruchtbaarheid”: significante stijging van aantal abortussen, centra pleiten voor ‘moderne wetgeving’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen