© AFP

Deze geluiden deden redders geloven dat bemanning van Titan-duikboot nog in leven was

In een recente documentaire zijn opnames opgedoken van het mysterieuze “klopgeluid” dat onderzoekers vorig jaar oppikten tijdens de zoektocht naar de Titan-duikboot. Maar wat was dat geluid precies, en waar kwam het vandaan?

rovn
Bron: Daily Mail

Twee dagen na het verdwijnen van de Titan-onderzeeër, die op weg was naar het wrak van de Titanic, namen onderzoekers in juni 2023 vreemde “klopgeluiden” waar. Die geluiden waren ritmisch, en kwamen terug met tussenpozen van dertig minuten. Nu zijn ze ook voor het eerst publiekelijk te horen, in een recente documentaire over de Titan, Minute by minute: Titan sub disaster.

(Lees verder onder de video)

De geluiden zorgden er tijdens de zoektocht naar de duikboot voor dat velen weer hoop kregen dat de inzittenden nog leefden, en dat ze aan het kloppen waren op de wanden van de onderzeeër. Dat was dus niet het geval, want intussen weten we dat de bemanningsleden op dat moment al twee dagen dood waren. Maar vanwaar kwam dat geluid dan wel? Tot op vandaag blijkt ook dat een mysterie.

“Complexe plek”

“Het klinkt alsof er iemand aan het kloppen is”, zegt Ryan Ramsey, voormalig kapitein-onderzeeër van de marine, in de documentaire. “De symmetrie tussen die kloppingen is zeer ongebruikelijk. Het is ritmisch, het is alsof iemand dat geluid maakt, en het feit dat het herhaald wordt is echt ongebruikelijk.”

In de documentaire zijn de geluiden duidelijk te horen, maar toch is er geen eenduidig antwoord over wat het nu precies is. Tijdens de zoekactie ging men er ook niet per definitie van uit dat het geklop “een teken van leven” was. “De oceaan is uiteraard een zeer complexe plek met menselijke geluiden en natuurgeluiden, en het is soms heel moeilijk om te onderscheiden wat de bronnen van die geluiden zijn”, zei Carl Hartsflield, expert bij de Wood Hole Oceanographic Institution destijds aan CBS News.

De Titan verdween op 18 juni 2023 van de radar. De onderzeeër was onderweg naar het wrak van de Titanic, maar implodeerde doordat het tuig de enorme druk onder water niet aankon. De duikboot met de overleden bemanning werd na een zoekactie van vier dagen op 22 juni teruggevonden. Het bedrijf OceanGate schortte daarna de activiteiten op nadat bekendraakte dat de boot niet ontworpen was om zo diep te duiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer