© Duinstra Melis Makelaars

Geen huis, maar compleet dorp te koop op Nederlandse immosite: “Het is hier wel rustig”

Wie wat geld op overschot heeft, kan misschien een heus museumdorp kopen in de Nederlandse provincie Friesland. Een hond blaft, de vogels fluiten, zo is ter plekke te horen. „Buiten het seizoen is het hier wel rustig”, klinkt het met gevoel voor ironie en understatement in het dorp dat ooit zelfs figureerde in Boer zoekt vrouw.

jvh

Architect Mark de Witte (50) uit Makkum, een dorpje een eindje verderop, is sinds kort mede-eigenaar van het bijzondere kavel van 2,4 hectare met karakteristieke gebouwen erop en grond erbij. “De vorige eigenaar wilde stoppen met het museumdorp”, klinkt het. “Het is toch een prachtige kans om op deze unieke locatie verder te gaan, om hier bijvoorbeeld ‘intern’ woningen te bouwen.”

De Witte kent het dorp al heel lang, vertelt hij in de oude smederij. “Als jochie gingen we hier op de fiets heen. In de kastanjebomen zaten de ransuilen.” De Witte toont de gebouwen, met mooi houtwerk en fraaie vloeren en muren. “Hier kan na een verbouwing een gezin wonen.” Er staat ook al een pand voor een groot restaurant. “Een zorgvoorziening kan ook. Je hebt hier straks naar keuze je eigen domein. Het zou echt mooi zijn als dit een goede bestemming krijgt.”

Stoet belangstellenden

Makelaar Giorgio Melis (44) heeft een soortgelijk lot niet eerder in zijn portefeuille gehad. Een flinke lap grond, met onder meer een monumentale boerderij en een kloeke steiger. Van wonen, horeca, tot evenementen: de mogelijkheden lonken als de nodige vergunningen afgegeven worden. Een bonte stoet belangstellenden heeft zich al gemeld. “Onder wie een vrouw die hier een gemeenschap wilde beginnen zonder straling”, aldus Melis. “Maar er was er toch te veel, blijkbaar. Ook andere woongemeenschappen tonen interesse.” Melis benadrukt dat het allesbehalve het einde van de wereld is. “Je zit hier mooi. Sneek of Bolsward zijn niet ver.”

Makelaar Giorgio Melis© ANNE VAN DER WOUDE

Ook mede-eigenaar Hylke Jan Tholen (36) ziet het helemaal zitten, en neemt ‘een gokje’ met de nieuwe eigenaren van de grond, boerderij, brandweerhuisje, smederij en werkplaats. “Er is veel interesse, tot in het zuiden toe. Er waren onder meer twintig Urkers, een familie met vijftien kinderen. Dit is een plek waar je verliefd op kunt worden. Het hele weekend was het druk met kijkers.” Gezien de vraagprijs van rond de anderhalf miljoen euro gaat het ook wel om een serieus publiek, is het idee. “Anders heb je er niet veel aan. Dit stond ook wel te boek als één van de tien mooiste plekjes in de provincie.”

Met pijn in het hart

Oud-directeur Ferk Schakel (65) verkocht het museumdorp met pijn in het hart aan de groep mannen uit de regio. “Het was onderdeel van de regionale museumroute. Het is echt mooi Fries erfgoed. Mijn vader heeft het in die vorm opgericht. Nu is het de beurt aan de mannen het te verkopen.”

In het dorp wonen in totaal ongeveer tachtig mensen, schatten bewoners. “Het lijkt mij wel leuk, nieuwe buren. Het zijn kleine, mooie dorpen hier”, vertelt Karen van Vliet (23), die sinds een jaar of twee met haar vriend in het dorp is neergestreken. Het stel woont pal aan het voormalige museumdorp. “Van donderdag tot en met zondag kwamen er bezoekers langs, maar nu al een tijdje niet meer. Een zorginstelling hiernaast lijkt me ook wel goed. Ik werk zelf ook in de zorg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER