Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Bedrijf uit Nederland filmt F1-wagen van Max Verstappen met drone tegen 350 km per uur: "Serieuze uitdaging"

Een Nederlands bedrijf heeft dronebeelden gemaakt van een F1-wagen aan 350 km/u. Het gaat om de snelste drone ter wereld die de wagen van wereldkampioen Max Verstappen filmt. Het is een enorme uitdaging om zo snel te vliegen en dan nog eens te filmen. “Helaas kunnen we het nog niet gebruiken tijdens live races”, zegt Ralph Hogenbirk van het bedrijf dat de drone maakte. 

Start de motoren. Zaterdag begint een nieuw Formule 1-seizoen, met als grote favoriet Nederlander Max Verstappen. In de aanloop naar de eerste race in Bahrein krijgen we een voorsmaakje. Het team Red Bull gaf dronebeelden vrij van een training van Verstappen.

Bekijk de beelden hier:

Videospeler inladen...

De wereldkampioen reed een rondje op het circuit van Silverstone in zijn gloednieuwe F1-wagen. Achter en boven hem: de snelste drone ter wereld die Verstappen filmde. Na enkele rondjes klonk de wereldkampioen enthousiast: “Ik had nooit gedacht dat ik een drone zo snel zou zien gaan. Dit geeft een andere kijk op Formule 1.”

Beluister het gesprek met Ralph Hogenbirk, een van de makers van de drone, in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Het maken van zo een snelle drone is heel moeilijk. Dat zegt Ralph Hogenbirk in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is de oprichter van Dutch Drone Gods, het bedrijf dat de snelle drone maakte.

Er bestaan al drones die de snelheid van 350 km per uur halen, maar die kunnen nog niet filmen. “De batterij van die drones is heel snel leeg. Dus het is een enorme uitdaging om een drone te maken die kan filmen en een batterij heeft die dat kan volhouden.”

De drone kan in slechts vier seconden van 0 naar 300 km/u, dat is twee keer sneller dan een F1-wagen. De drone weegt ongeveer een kilo en heeft veel kracht om snel te kunnen vliegen. Indrukwekkende cijfers, maar het is moeilijk om de drone te besturen.

“Het is belangrijk om de F1-auto te kunnen volgen en te reageren op hoe de auto rijdt. Daarbij kunnen we die versnelling goed gebruiken. Anderzijds is die versnelling niet zo belangrijk, want een F1-auto accelereert niet zo snel als die drone”, vertelt Hogenbirk. 

Vliegplannen

De snelste drone wordt nog niet gebruikt tijdens de grote prijs van Bahrein komend weekend. “Helaas kunnen we onze drone nog niet gebruiken tijdens een live race. De volgende stap is live video output vanuit de drone, maar dat is toekomstmuziek.”

Als de drone wordt ingezet, komen daar veiligheidsvoorschriften bij kijken. “Vliegplannen zijn heel belangrijk, want we mogen het publiek niet in gevaar brengen. Dan werken we uit waar de drone precies boven het parcours vliegt. Hoe sneller je gaat, hoe meer afstand je moet houden van het publiek.”

Het is intens om te kijken naar die dronebeelden, geeft Hogenbirk toe. “Tijdens een live race is er een afwisseling van beelden. Dit dronebeeld zorgt voor een toevoeging. Het is een ander perspectief dat je met gewone camera’s of helikopters niet kan krijgen.”

“Het is heel fijn dat we Max Verstappen hebben mogen volgen en filmen. Het was nat weer, maar het zijn echt goede beelden. We zijn blij met het eindresultaat.” Als Hogenbirk mag voorspellen wie de nieuwe wereldkampioen zal worden, is hij duidelijk. “Verstappen. Hij zoekt tijdens zijn eerste rondes met zijn nieuwe wagen op een nat wegdek de limieten op. Dat zegt genoeg."

Meest gelezen