BVB

Tien burgemeesters houden pleidooi voor busbouwer Van Hool

De burgemeesters van onder andere Lier, Duffel, Ranst en Sint-Katelijne-Waver roepen in een brief de Vlaamse regering op om "alle kwaliteiten van Van Hool maximaal uit te spelen". Daarmee reageren ze op het nieuws dat er in maart wellicht een zware herstructurering komt bij de busbouwer.  

Ook de burgemeesters van Berlaar, Boechout, Heist-op-den-Berg, Lint, Nijlen en Putte, zijn naar eigen zeggen erg bezorgd over de toekomst van het bedrijf. In de regio rond Lier is Van Hool goed voor bijna 2.500 jobs.

"Wij vragen de regering en De Lijn om de kwaliteiten van Van Hool uit te spelen bij toekomstige marktbevragingen", luidt de brief. "Veel werknemers zijn al decennialang actief binnen het bedrijf. Van Hool is een onmisbare hoeksteen in het economische weefsel van onze regio." De Lijn, klant bij Van Hool, bestelde vorig jaar nog elektrische bussen bij het Chinese BYD

Vlaanderen steunt Van Hool echter al via waarborgen op leningen. De vraag is of er meer mag, en meer kan, zonder te botsen met Europese regels. Een overheidsdeelname in het kapitaal zou alvast een optie zijn die de huidige crisismanager bij Van Hool kan voorstellen (dit is geen voorstel van de tien burgemeesters, red.). 

"Als beleidsmakers begrijpen en respecteren we de regels van vrije mededinging", besluiten de burgemeesters. "Vlaanderen heeft belang bij een performant openbaar vervoer. In die context is het voortbestaan van een internationaal gerennomeerde busbouwer van groot strategisch belang."

Meest gelezen