Vader van Sanda Dia over studentenclub Reuzegom: "Ik heb geen haat, geen woede, ik wens die jongens vrede toe"

"Ik heb geen woede of wraakgevoelens, geen haat. Ik wens die jongens enkel vrede toe." Dat zegt Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia. Naar aanleiding van zijn boek wilde hij voor het eerst in 5 jaar in een tv-studio komen vertellen over zijn zoon en hoe hij terugkijkt op de fatale studentendoop bij Reuzegom.

"Ik ben lang heel moe geweest. Maar ik heb toch besloten om naar hier te komen, omdat ik zo veel mogelijk mensen wil raken met wat gebeurd is. In de hoop dat het nooit meer opnieuw gebeurt."

Ousmane Dia, de papa van Sanda, heeft maandag zijn boek voorgesteld "Ze hebben mijn zoon vermoord". Daarin schrijft hij over het doopritueel van studentenclub Reuzegom, dat het leven kostte aan zijn zoon in december 2018. En het proces dat daarop volgde.

"De titel van het boek is misschien wat hard", zegt Ousmane Dia. "Als je die titel hoort, denk je misschien dat ik nog met veel wraak en woede zit. Maar dat is niet zo. Ik wil de lezers vooral laten voelen wat ik in die 5 jaar gevoeld heb, op een rustige en serene manier. Ik heb echt geen haat." 

"Ik denk niet dat ze (de Reuzegommers, red.) de bedoeling hadden om Sanda te doden. Maar als je het boek leest, dan zal je begrijpen waarom ik toch voor die titel heb gekozen."

Ousmane Dia zegt dat hij geen haatgevoelens heeft tegenover de 18 veroordeelde Reuzegommers, maar dat hij het hun ouders meer kwalijk neemt.

"Op het moment dat men in het ziekenhuis aan het proberen was om Sanda te redden, waren de ouders van die jongens bezig met hun advocaat. Dat heeft me echt gechoqueerd. Maar tegenover die jongens heb ik eigenlijk nooit echt woede gevoeld. (...) Ik wens hen vrede toe."

BEKIJK - "Sanda was groot. Ik ben heel trots om zijn vader te zijn", zegt een emotionele Ousmane Dia:

Videospeler inladen...

Ousmane blijft wel teleurgesteld dat het strafblad van de veroordeelde Reuzegommers blanco blijft. Over de strafmaat zelf, die veel mensen te laag vinden, spreekt hij zich niet uit. "Ik ben geen rechter, ik wilde gewoon de waarheid weten. Geen enkele sanctie zou mijn pijn kunnen verzachten." 

De pijn en het gemis blijven erg groot, vertelt een emotionele Ousmane. "Zijn lach mis ik het meest. Sanda was een hele lieve jongen, de vriend van iedereen. Hij was mijn beste vriend. We waren heel close in ons kleine appartement. We hadden elkaar, Sanda en ik, en dat mis ik. Ik ben heel trots om zijn vader te zijn."

BEKIJK - het volledige gesprek met Ousmane Dia uit "De afspraak" :

Videospeler inladen...

Meest gelezen