Illegale goksite Stake krijgt boete van 200.000 euro en zal in GP Formule 1 van Spa-Francorchamps met andere sponsor rijden

© AP

Stake, dat in 2021 door de Kansspelcommissie op de lijst met illegale goksites werd geplaatst, zal deze zomer toch niet te zien zijn als sponsor in de GP Formule 1 in Spa-Francorchamps. Woensdag werden daar in de Kamer vragen over gesteld gezien de verstrengde wetgeving rond gokreclame in ons land. Het team zal met een andere (gok)sponsor rijden.

tg, svar

Stake werd op 13 oktober 2021 op de lijst met illegale goksites geplaatst in ons land. De Kansspelcommissie startte ook een sanctieprocedure op en heeft op 22 februari van dit jaar beslist om een administratieve boete op te leggen van 200.000 euro.

Stefaan Van Hecke, volksvertegenwoordiger voor Groen, wilde van minister van Justitie Paul Van Tigchelt dan ook weten of het Zwitserse Formule 1-team Sauber, dat gesponsord wordt door Stake, dan wel mag starten in de Grote Prijs Formule 1 van Spa-Francorchamps deze zomer.

Het antwoord is: ja. De opvallend groene racewagen zal gewoon kunnen meerijden in ons land. Hoe zeer dat ook te betreuren valt, antwoordde de minister.

“Het gaat hier nochtans niet alleen om gokreclame, maar ook nog eens om een bedrijf dat op de Belgische lijst met illegale gokbedrijven staat”, merkt Van Hecke op.

“Gokreclame is een zaak, het aanbieden van kansspelen is een andere zaak. Dat laatste kan alleen als men over een Belgische vergunning beschikt. En die heeft Stake niet. En dus mag het ook geen online kansspelen meer aanbieden aan Belgische spelers of het riskeert nog sancties”, zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt.

Maar wat de reclame op de racewagen betreft, kan ons land voorlopig weinig doen. Er is geen uniform Europees kansspelbeleid, zegt Van Tigchelt. “Wij kunnen niet verbieden dat buitenlandse teams een sponsorcontract afsluiten met een gokoperator in hun land wel legaal is, ook al staat die bij ons wel op een zwarte lijst.”

LEES OOK. Deze F1-bolide zorgt voor kleur op de startgrid van de Formule 1

Als een raceteam of een voetbalteam deelneemt aan een wedstrijd in ons land, zal het zich in de toekomst wel aan de Belgische regelgeving inzake sportsponsoring moeten houden. “Maar daarvoor geldt nu nog een overgangsperiode tot 31 december 2027. Sportsponsoring van een gokbedrijf op sportkledij, sportuitrusting en in het stadion of op een racecircuit is daardoor nog steeds toegestaan. Maar vanaf 2028 kan dat niet meer”, zegt de minister van Justitie nog.

LEES OOK. Strengere gokwet goedgekeurd: gokbedrijven mogen spelers niet langer verleiden met cadeaus en bonussen, Nationale Loterij ontsnapt aan verstrenging

Kick Sauber F1 Team

Sauber Formule 1-teamvertegenwoordiger Alessandro Alunni Bravi zegt intussen dat het Zwitserse team geen enkel risico neemt en dat het deze zomer in België niet met sponsor Stake op de wagen zal racen.

“In landen waar promotie van gokbedrijven niet is toegestaan, gebruiken we de logo’s van Stake’s zusterbedrijf Kick.” Dat zal het geval zijn in België maar ook in Australië, Spanje en Qatar. Ook daar zal dus geraced worden onder Kick.

“Een andere naam, maar het behoort tot dezelfde groep natuurlijk”, merkt Stefaan Van Hecke van Groen nog op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen