Volgens het gemeentebestuur kwamen er veel klachten over de stoepborden, die de toegankelijkheid zouden belemmeren.© zb

Tessenderlo verklaart oorlog aan stoepborden, handelaars slaan terug met ludieke slogans

Tessenderlo -

Na een reeks klachten heeft het gemeentebestuur van Tessenderlo beslist om strenger op te treden tegen de vele stoepborden in het centrum. Maar de lokale handelaars zijn het daar niet mee eens en hebben een ludieke manier gevonden om te protesteren.

Zahra Boufker

Tessenderlo wil af van de vele stoepborden in het straatbeeld. U weet wel, die verplaatsbare borden op het voetpad waar meestal in krijt promoties van winkels of menu’s van restaurants op worden aangeprezen. De gemeente besliste onlangs om strenger te controleren op de plaatsing van zulke borden op de openbare weg.

Maar enkele lokale handelaars zijn daar niet mee opgezet. Ze uiten hun ongenoegen op een ludieke manier met slogans op de stoepborden: ‘Ik neem afscheid, ik moet snel gaan. Maar weet dat ik in andere steden altijd zal mogen stahahaan’ of ‘Vaarwel, uw stoepbord’ of ‘Ceci n’est pas une stoepbord’.

© zb

Het gemeentebestuur gaat meer controleren na een toenemend aantal klachten van inwoners over de beperkte toegankelijkheid van de stoepen in het centrum. Volgens burgemeester Karolien Eens (Vooruit-SPiL) is de beslissing om de handhaving aan te scherpen in overleg genomen. “We hebben heel wat klachten ontvangen van mensen die minder mobiel zijn”, zegt Eens. “De stoepen in Tessenderlo zijn smal. Ze zijn ontworpen om zo veel mogelijk parkeerruimte te voorzien, wat leidt tot minder ruimte voor voetgangers. Dit vraagt om maatregelen.”

Prioriteit

“We hebben samengezeten met de voorzitters van de handelsraad en Unizo Tessenderlo. Zij erkenden het probleem en stemden in met de controles. We moeten onze stoepen toegankelijk houden voor iedereen, dat is onze prioriteit”, zegt de burgemeester. “We hebben altijd het doel gehad om een toegankelijke gemeente te zijn. Blinden, mindermobielen of mama’s met kinderwagens moeten altijd veilig gebruik kunnen maken van onze stoepen, zonder daarbij op de straat te moeten lopen. Bovendien staan we altijd open voor overleg met de handelaars. Als er dus andere mogelijkheden of suggesties zijn waardoor de toegankelijkheid in Tessenderlo kan verzekerd blijven, wil ik die heel graag horen.”

Ondanks de noodzaak van regelgeving, toont de burgemeester begrip voor de zorgen van de lokale handelaars: “Stoepborden en vlaggen zijn belangrijk voor hen, maar we moeten een balans vinden die werkt voor iedereen. Veiligheid en toegankelijkheid staan voorop, maar we staan open voor overleg en nieuwe ideeën. De actie is ook een teken van creativiteit, en dat waarderen we. Maar uiteindelijk moeten we samenwerken om ervoor te zorgen dat onze openbare ruimte veilig en toegankelijk blijft voor alle inwoners.”

© zb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer