© X

LIVE. Onrust in Midden-Oosten blijft aanhouden

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in Libanon, Syrië, en Irak, op de Rode Zee, en zelfs tot in het grensgebied tussen Iran en Pakistan staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

red

VS onderbraken munitielevering aan Israël vanwege "zorgen om Rafah"

De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie aan Israël stopgezet. Israël kwam namelijk niet tegemoet aan de Amerikaanse "zorgen" in verband met plannen voor een grondoffensief in Rafah. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris onthuld. "We hebben vorige week één wapenzending stopgezet. Deze bestaat uit 1800 bommen van 907 kilogram en 1700 bommen van 226 kilogram", klink het anoniem.
De beslissing werd genomen op een moment dat de VS zich verzetten tegen een groot offensief van Israëlische troepen in Rafah. De VS hebben al langer duidelijk gemaakt geen voorstander te zijn van een offensief, zonder een geloofwaardig plan om de burgers daar te beschermen. President Joe Biden "herhaalde maandag zijn duidelijke standpunt" tegenover de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Israëlische en Amerikaanse functionarissen hebben alternatieven besproken, maar "de discussies zijn nog gaande en hebben onze zorgen niet volledig weggenomen", aldus de anonieme Amerikaanse functionaris. Hij voegde toe dat de VS "bijzonder gefocust" waren op het gebruik van de zwaardere bommen "en de impact die ze kunnen hebben in dichtbevolkte stedelijke omgevingen zoals we hebben gezien in andere delen van Gaza". Er loopt ook een onderzoek naar andere wapentransfers, waaronder het gebruik van precisiebommen.

Zeker zeven doden en meerdere gewonden na Israëlische aanval in Gaza-Stad


Bij een Israëlische luchtaanval in Gaza-Stad, in het noorden van de strook, zijn zeker zeven mensen vermoord en verschillende anderen raakten gewond, zo maakt een plaatselijk ziekenhuis bekend. De luchtaanval vond plaats op een appartement. Zeven leden van de familie al-Louh werden gedood in Gaza-Stad, zegt het al-Ahli-ziekenhuis. 

Er is ook melding gemaakt van beschietingen en bombardementen in het centrum en het zuiden van de Gazastrook, vooral in de regio Rafah.

Studenten bij pro-Palestijnse protest aangehouden op Utrechts universiteitsterrein


De politie in Utrecht heeft pro-Palestijnse studenten aangehouden op het universiteitsterrein aan de Drift in het centrum. Dat meldt de politie op X. Volgens RTV Utrecht zijn vijftig studenten die niet weg wilden gaan aangehouden en met stadsbussen afgevoerd. Eerder op de avond sommeerde de Universiteit Utrecht met ondersteuning van de politie de demonstranten op de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek het terrein te verlaten. 

UNRWA-hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem en hulpkonvooi aangevallen


Een groep Israëlische betogers heeft het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Oost-Jeruzalem aangevallen. Dat heeft Philippe Lazzarini, het hoofd van het agentschap, gemeld. Een Israëlisch gemeenteraadslid had opgeroepen om te protesteren tegen UNRWA in Oost-Jeruzalem. Het protest vond dinsdag plaats, "onder het toeziend oog van de Israëlische politie", aldus Lazzarini. 

Daarnaast hebben "extremistische Israëlische kolonisten" dinsdag ook een Jordaans hulpkonvooi aangevallen dat via de Erez-grensovergang het noorden van de Gazastrook probeerde te bereiken. Dat heeft Sufyan Qudah, woordvoerder van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, gezegd. De geweldplegers zouden met de lading hebben geknoeid, klinkt het. Het gaat om het tweede soortgelijk incident in minder dan een week, aldus de woordvoerder.

Aanleg van tijdelijke pier voor kust van Gazastrook is af, maar slecht weer belet installatie


De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is afgerond, zo meldt het Amerikaanse Pentagon dinsdag. De zeecorridor is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp aan de mensen in de Gazastrook, maar door slechte weersomstandigheden kan de pier nog niet worden geïnstalleerd en in gebruik genomen.

De twee delen van de kunstmatige pier zijn nu af en moeten naar hun definitieve locatie worden verplaatst, zegt woordvoerder Sabrina Sing. Maar de sterke winden veroorzaken golven en deining waardoor dit nog te gevaarlijk is. De pier bevindt zich momenteel in de haven van Ashdod in Israël, klinkt het.

Universiteit Utrecht vordert pro-Palestijnse demonstranten om terrein te verlaten


De Universiteit Utrecht heeft dinsdag met ondersteuning van de politie de pro-Palestijnse demonstranten op de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek gevorderd het terrein te verlaten. Er zijn volgens de universiteit "serieuze zorgen over de veiligheid". Als de activisten geen gehoor geven aan de oproep, kan de aanwezige politie overgaan tot aanhouden. De mobiele eenheid staat klaar om hierbij te helpen, meldt de politie. De bezetters zeggen niet te zullen vertrekken totdat de universiteit alle banden met Israël heeft verbroken.

Agenten evacueren pro-Palestijnse betogers op universiteit in Parijs


De ordediensten hebben dinsdag pro-Palestijnse betogers bij de Sorbonne-universiteit in Parijs geëvacueerd. De actievoerders tegen de oorlog in Gaza bezetten gedurende twee uur een aula van de prestigieuze universiteit. Binnen waren naar verluidt ongeveer honderd mensen aanwezig. Er stonden ook pro-Palestijnse activisten buiten aan het gebouw.

"Alle partijen bereid om opnieuw rond tafel te zitten voor staakt-het-vuren"

Alle partijen in het Israëlisch-Palestijns conflict zijn bereid om opnieuw rond de tafel te zitten om te onderhandelen over een wapenstilstand. Dat zegt Al-Qahera News, de Egyptische zender die dicht bij de inlichtingendiensten staat, dinsdagavond.

In de Egyptische hoofdstad Caïro vinden nog steeds onderhandelingen plaats tussen Israël en een delegatie van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet eerder verstaan dat een Israëlische delegatie in Caïro is om te onderhandelen over een ontwerpakkoord dat een staakt-het-vuren moet bewerkstelligen in de Gazastrook.

Tegelijk werd de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah, in het zuiden van de Gazastrook ingenomen door Israël. Egypte waarschuwde Israël dinsdagavond nog voor de gevaren van een escalatie van het conflict als het land Rafah verder aanvalt. 

Caïro zegt klaar te zijn voor alle "mogelijke scenario's".

Patiënten en gezondheidsmedewerkers ontvluchten ziekenhuis in Rafah door Israëlisch geweld

Door het toenemende Israëlische geweld in Rafah ontvluchten patiënten en personeelsleden het Abu Yousef al-Najjar Ziekenhuis. Dat ligt in een gebied in het zuiden van Gaza dat door Israël als "gevechtszone" zou zijn bestempeld. 

"De bedreigingen aan het adres van het ziekenhuis leidden ertoe dat mensen en patiënten het ziekenhuis verlieten," vertelde dokter Marwan al-Hams aan persbureau Reuters. Hij voegde eraan toe dat ook medisch personeel op de vlucht sloeg. De dialyseafdeling van het ziekenhuis blijft volgens al-Hams wel nog geopend. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde dat de sluiting daarvan het leven van zo'n 200 dialysepatiënten onmiddellijk in gevaar zou brengen, omdat het de enige dialyseafdeling in Gaza is.

Israël heeft gedurende de militaire campagne in Gaza meermaals ziekenhuizen geviseerd. Het leger probeert deze aanvallen te legitimeren door te stellen dat Hamas medische complexen gebruikt voor militaire doeleinden. Slechts een derde van de ziekenhuizen in de Gazastrook is nog operationeel. Bovendien kunnen zieken en gewonden nu niet naar Egypte worden overgebracht vanwege Israëls militaire operatie aan de grens.

Witte Huis vindt voor humanitaire hulp gesloten grensposten "onaanvaardbaar"

De Verenigde Staten noemen de sluiting door Israël van twee belangrijke grensposten voor humanitaire hulp aan Gaza "onaanvaardbaar". Dat zei een woordvoerster van het Witte Huis dinsdag.

Kerem Shalom, de belangrijkste grensovergang voor humanitaire hulp naar Gaza, werd zondag door Israël gesloten na raketaanvallen van Hamas. Het Israëlische leger nam dinsdag ook de controle over de grensovergang van Rafah, aan de Egyptische grens.

"De gesloten grensposten moeten worden geopend", verklaarde de woordvoerster van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre. "Het is onaanvaardbaar dat ze worden gesloten." De grens bij Kerem Shalom zou volgens Jean-Pierre woensdag weer opengaan.

Hamas-kopstuk: "Geen staakt-het-vurendeal als Israëlische agressie op Gaza verdergaat"

Er komt geen deal over een staakt-het-vuren als Israël niet stopt met haar militaire agressie op Rafah, zo waarschuwde Osama Hamdan, een vertegenwoordiger van Hamas, tijdens een persconferentie in Beirut, Libanon. Een delegatie van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, was dinsdag aangekomen in Caïro om verder te praten over een neerleggen van de wapens. "De bal ligt in het kamp van Netanyahu", zei Hamdan, die eraan toevoegt dat het laatste voorstel dat Hamas steunt "het minimum betekent dat beantwoordt aan de eisen van ons volk en onze tegenstand."

De afgelopen dagen vonden gesprekken over een staakt-het-vuren plaats, maar Israël voerde aanvallen uit op het grensstadje Rafah. De grensovergang met Egypte, een levensbelangrijke toegangsweg voor humanitaire steun richting de Palestijnse enclave die nu al hongersnood kent, is nu in handen van Israël en werd ook afgesloten.

Eerder dinsdag had VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gewaarschuwd voor een "humanitaire nachtmerrie" door de "hernieuwde militaire activiteit in Rafah". Hij pleitte voor een onmiddellijke heropening van gesloten grensovergangen, en riep de partijen op een akkoord te bereiken.

Witte Huis: "Israëlische operatie in Rafah was gelimiteerd"

Israël heeft aan de Verenigde Staten laten weten dat zijn operatie in Rafah gelimiteerd was. Dat zegt John Kirby, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis. Hij voegt toe dat Israël met de aanvallen op Rafah wou voorkomen dat geld en wapens in Gaza konden worden binnengesmokkeld. 

Washington hoopt "zeer binnenkort" een akkoord te bereiken over Gaza, klinkt het nog bij Kirby, terwijl hij erop wijst dat alle partijen momenteel in gesprek zouden zijn in Caïro.

Netanyahu: Voorstel van Hamas ver verwijderd van Israëlische eisen

Het recente Egyptisch-Qatarese voorstel dat geaccepteerd werd door Hamas voldoet "bij lange na niet aan de essentiële eisen van Israël". Dat zegt Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Hij voegde eraan toe dat het nodig blijft militaire druk te zetten om de gijzelaars uit Gaza terug te brengen.

Ondanks internationale kritiek op de recentste Israëlische aanvallen in het zuiden van Gaza en de overname van de grenspost in Rafah, meent Netanyahu dat de operatie "een zeer belangrijke stap was voor de vernietiging van de resterende militaire capaciteiten van Hamas".

Volgens de Israëlische krant Haaretz was het voorstel van Hamas niet heel anders dan het eerdere Egyptische voorstel waar Israël wel akkoord mee was gegaan.

Hamas executeert drie vermeende collaborateurs in Rafah

Leden van de militaire arm van terreurorganisatie Hamas hebben dinsdag in het westen van de stad Rafah in de Gazastrook drie Palestijnen geëxecuteerd. Zij werden beschuldigd van samenwerking met Israël.
De Al Qassam-brigade, de militaire arm van Hamas, gaf geen verdere details vrij over de executie van de drie mannen. Israëlische troepen waren dinsdagavond opgerukt naar het oostelijke deel van de stad Rafah. 
Dinsdag raakte bekend dat een delegatie van Hamas "binnenkort zal vertrekken vanuit Doha naar Caïro (...) om te onderhandelen over een staakt-het-vuren", aldus een leider. 

VN eist onmiddellijke heropening van grensposten van Rafah en Kerem Shalom

De grensposten van Rafah en Kerem Shalom moeten onmiddellijk weer worden geopend door Israël zodat er opnieuw hulpgoederen naar Gaza kunnen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dinsdag gezegd.  "De sluiting van de grensovergangen van Rafah en Shalom is bijzonder nefast voor de humanitaire situatie die voordien al hopeloos was. Ze moeten onmiddellijk weer open", hekelde Guterres.
Kerem Shalom, de belangrijkste grensovergang voor humanitaire hulp naar Gaza, werd zondag door Israël gesloten na raketaanvallen van Hamas. Het Israëlische leger nam vervolgens dinsdag ook de controle over de grensovergang van Rafah, aan de Egyptische grens, over waardoor er geen humanitaire hulp meer tot in de bezette Gazastrook raakt.
"Ik roep de Israëlische regering op om de escalatie te stoppen en constructief deel te nemen aan de lopende diplomatieke gesprekken", voegde Guterres eraan toe. Hij drong er voorts bij Israël en Hamas op aan om blijk te geven van "politieke moed" opdat er een akkoord over een bestand kan worden gesloten. "Hebben we al niet genoeg gezien, na meer dan 1.100 Israëli's die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werden gedood, na meer dan 34.000 Palestijnen die in Gaza werden gedood", vroeg hij, "hebben al niet genoeg burgers geleden onder dood en destructie?".
De VN-secretaris-generaal waarschuwde tot slot andermaal voor een offensief in Rafah. "Zelfs de beste vrienden van Israël zijn duidelijk: een aanval op Rafah zou een strategische vergissing, politieke ramp en humanitaire nachtmerrie zijn", klonk het. 


Antonio Guterres
Antonio Guterres. afp

Families gijzelaars vragen internationale druk voor bestand met Hamas

Het Hostages en Missing Families Forum, het forum voor familieleden van de gijzelaars die sinds 7 oktober door Hamas worden vastgehouden, heeft dinsdag een oproep gedaan aan alle landen waarvan burgers gegijzeld worden. Het forum vraagt aan die landen om een bestand met Hamas te steunen.

"Dit is het moment om uw invloed uit te oefenen op de Israëlische regering en alle andere betrokken partijen om tot een akkoord te komen dat al onze geliefden eindelijk terugbrengt", aldus het forum in een persbericht. "Nu er een tastbare mogelijkheid op tafel ligt om de gijzelaars te bevrijden, is het van cruciaal belang dat uw regeringen duidelijk hun steun uitspreken voor een dergelijke overeenkomst", gaat de vereniging voort.

Maandagavond kondigde Hamas aan dat zij een voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook had aanvaard. Israël ging niet akkoord met het voorstel dat niet zou voldoen aan de belangrijkste eisen van het land. Israël stuurt wel onderhandelaars om verder te gaan praten met de bemiddelaars.

Tijdens de aanval die Hamas op 7 oktober vorig jaar uitvoerde vanuit Gaza, werden zo'n 250 mensen gegijzeld. Onder hen waren ook buitenlanders of mensen met een dubbele nationaliteit, zoals Amerikanen, Fransen, Britten, Russen en Thailanders. De Israëlische autoriteiten schatten dat er nog 128 gijzelaars zich op Palestijns grondgebied bevinden, 35 van hen zouden dood zijn.
De families en protesteerders kwamen gisteren op straat.
De families en protesteerders kwamen gisteren op straat. EPA

Israëlische minister Smotrich noemt nieuwe onderhandelingen "een vergissing" en "valstrik van Hamas"

De extreemrechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich noemt het "een vergissing" om een nieuwe Israëlische delegatie naar Caïro te sturen. Die delegatie zou op dit moment onderweg zijn naar de Egyptische hoofdstad, maar volgens Smotrich trapt Israël daarmee in "de manipulatieve val die Hamas samen met Qatar en Egypte heeft uitgezet". 

De ontwikkelingen in Rafah zijn wat Smotrich betreft niet het moment om te onderhandelen of "toe te geven aan internationale druk", maar "om steeds meer druk uit te oefenen op Hamas tot ze vernietigd zijn". Daarom moet Rafah volgens de minister "volledig bezet worden".

Israëlisch onderhandelingsteam onderweg naar Caïro

Israël stuurt in de komende uren opnieuw een delegatie naar Caïro. Een Israëlische functionaris meldt aan persbureau Reuters dat het team zal proberen beoordelen of Hamas overtuigd kan worden zijn laatste aanbod voor een staakt-het-vuren te wijzigen. Het Egyptisch-Qatarese voorstel waar Hamas mee instemde, was voor Israël "onacceptabel". 

De functionaris voegt evenwel toe dat het niet gaat om Israëlische kopstukken. "Deze delegatie bestaat uit gezanten van het middenniveau. Als er een geloofwaardige deal in het verschiet lag, zouden de hoofdrolspelers de delegatie leiden."

"23 doden, onder wie 6 kinderen, na Israëlische luchtaanvallen"

Er kwamen dinsdag 23 mensen, onder wie 6 kinderen, om het leven na de Israëlische luchtaanvallen in Rafah. Dat hebben ziekenhuismedewerkers ter plaatse gemeld in een bijgewerkte verklaring.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER