Aantal vacatures in kinderopvang vorig jaar licht gedaald

Themabeeld.© Elke Pannier

Het aantal vacatures voor begeleiders in de Vlaamse kinderopvang is licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Belga opvroeg bij de VDAB.

Bron: BELGA

Vorig jaar heeft de VDAB 4.353 vacatures voor begeleider in de kinderopvang ontvangen, een daling van ruim 11 procent tegenover recordjaar 2022. De VDAB vreest evenwel dat het tekort dit jaar kan toenemen door de ingang van strengere eisen.

Begeleider in de kinderopvang is sinds 2020 een knelpuntberoep. Dat jaar ontving de VDAB net geen 3.000 vacatures voor begeleider in de kinderopvang. De jaren nadien overschreed het aantal vacatures telkens de kaap van de 4.000. In 2022 telde de Vlaamse arbeidsbemiddelaar een recordaantal van 4.901 vacatures voor kinderbegeleider. Algemeen stelt de VDAB dat het beperkte aantal kandidaten de sterke stijging van vacatures niet kan opvangen.

Strengere kwalificatievereisten

Ten laatste op 1 april gelden voor iedereen in de kinderopvang verstrengde kwalificatievereisten. Die regels zijn in 2014 afgesproken en op 1 april loopt de overgangsperiode af. “De sector heeft dus de tijd gekregen om zich hier op voor te bereiden”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van het agentschap Opgroeien. “Samen met partners op het terrein is er de voorbije jaren sterk ingezet op het belang van die kwalificaties.” De lat hoger leggen, zal de job volgens Wouters aantrekkelijker maken.

Er blijven daarnaast ook mogelijkheden om mensen aan te werven die nog niet alle kwalificaties hebben. Opgroeien verwacht dan ook niet dat het einde van de overgangsperiode zal leiden tot een toename van het aantal vacatures of van het aantal mensen die de sector verlaten.

Extra vacatures

De beslissing van de Vlaamse regering om het aantal kinderen per begeleider te verlagen zal volgens het agentschap wel leiden tot extra vacatures. “Elke opvang krijgt tijd (drie jaar) om die jobs in te vullen”, klinkt het. “Die lagere ratio geeft meer zuurstof en zal meer kansen bieden om het pedagogische aspect ten volle in te vullen tegenover het verzorgende aspect nu.”

Wouters benadrukt dat het cruciaal is om het knelpuntberoep in de kijker te zetten en aantrekkelijker te maken. De recente investeringen van de Vlaamse regering zijn in dat opzicht belangrijk.

Vorig jaar startten werkzoekenden in totaal 1.227 opleidingen voor begeleider in de kinderopvang via VDAB, een recordaantal. Eind januari stonden nog 979 vacatures voor kinderbegeleiders open.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen