Pokémon viert verjaardag met mobiel kaartspel, wachten op de Nintendo Switch 2, en Lady Gaga in "Fortnite"

Ter ere van Pokémon Day heeft het bedrijf achter de populaire franchise twee nieuwe games aangekondigd: een mobiele versie van het traditionele kaartspel én een videogame voor de Nintendo Switch. Of misschien voor de Switch 2, maar wanneer die nieuwe console op de markt komt, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Ondertussen weten we wel welke exclusieve games Xbox zal delen met de concurrentie en hoe Lady Gaga eruit ziet in "Fortnite".

De game-industrie beperkt zich al lang niet meer tot de Amerikaanse en Japanse markt en zelfs Vlaanderen speelt een rol aan de top van die miljardenbusiness. Denk maar aan de gerenommeerde game-opleiding aan de hogeschool Howest in Kortrijk of aan het Gentse videospel "Baldur's Gate 3" dat in 2023 bekroond werd tot game van het jaar. VRT NWS bundelt elke twee weken op donderdag het opvallendste nieuws uit de gamingwereld.

Pokémon viert verjaardag

Op 27 februari 1996 verschenen in Japan de eerste Pokémon-videospelletjes voor de Gameboy: "Pocket Monsters Red" en "Pocket Monsters Green". (Games die later op de Amerikaanse (1998) en Europese (1999) markt verschenen als "Pokemon Red" en "Pokémon Blue".) 

Jaarlijks herdenken de bezielers van de populaire franchise die heuglijke eerste dag op 27 februari, een dag die werd omgedoopt tot Pokémon Day. Bij een verjaardag horen cadeautjes, of in dit geval aankondigingen. Tsunekazu Ishihara, de CEO van de Pokémon Company, lichtte eergisteren de sluier van niet één, maar meteen twee nieuwe games. 

De eerste nieuwkomer: "Pokémon Trading Card Game Pocket", een mobiele versie van het nog steeds razend populaire kaartspel. In het mobiele spel zal je - net als bij het traditionele kaartspel - pakjes kaarten kunnen openen en de kaarten kunnen ruilen met vrienden. De app verschijnt nog dit jaar en zal gratis te downloaden zijn op Android- en Apple-toestellen.

Daarnaast komt er ook een nieuw spel voor Nintendo Switch: "Pokémon Legends: Z-A". Gameplay krijgen we nog niet te zien en veel info is er niet, maar de naam verraadt alvast dat het een opvolger wordt van "Pokémon Legends: Arceus", dat uitkwam in januari 2022.

De setting - Lumiose City, een stad gebaseerd op Parijs - geeft dan weer prijs dat het verhaal zich afspeelt in dezelfde virtuele wereld (Kalos, gebaseerd op Frankrijk) als "Pokémon X en Y" uit 2013. 

Prism Tower in Lumiose City (de Pokémonversie van de Eiffeltoren in Parijs)
The Pokémon Company International

"Er staat spelers een spannend nieuw avontuur te wachten in Lumiose City, waar wordt gewerkt aan een stedelijk herontwikkelingsplan om een stad te creëren waar mensen en Pokémon kunnen wonen", lezen we in het persbericht.

Het nieuwe Nintendo Switch-spel zal pas verschijnen in 2025. Fans speculeren nu al dat de lancering van het spel gelijk zal lopen met de lancering van de opvolger van de populaire spelconsole.

Alle andere Pokémon Day-aankondigingen, zoals de introductie van nieuwe monstertjes in Pokémon Violet/Scarlet, Pokémon Sleep en Pokémon Go, vind je hier.

Lancering Nintendo Switch 2 uitgesteld?

Wanneer de opvolger van de Nintendo Switch er komt, blijft een goed bewaard geheim. Nintendo zelf houdt de lippen stijf op elkaar en dus kan er enkel gegist worden. Oorspronkelijk werd gedacht dat de nieuwe spelconsole eind dit jaar op de markt zou komen, maar ondertussen doen geruchten de ronde dat de release pas voorzien is voor begin volgend jaar.

Een Braziliaanse journalist beweert dat hij van vijf onafhankelijke bronnen heeft vernomen dat de Nintendo Switch 2 pas in maart 2025 wordt verwacht. Andere bronnen bevestigen aan VGC dat de lancering voorzien is voor het eerste kwartaal van volgend jaar. Nintendo zou volgens een van die bronnen wachten op sterke games om de lancering van de nieuwe console kracht bij te zetten. Een nieuw Pokémon-spel kan misschien een mooie aanvulling zijn?

Zoals vermeld gaat het natuurlijk om geruchten. Pas wanneer Nintendo haar nieuwe console aan de wereld voorstelt, zullen we weten welke nieuwigheden de Switch 2 in petto heeft en vanaf wanneer die te koop zal zijn. Wanneer we die aankondiging mogen verwachten? Ook daar reppen de Japanners voorlopig met geen woord over.

De eerste Nintendo Switch kwam op de markt in 2017, vier jaar later verscheen een verbeterde versie met een groter oled-scherm.
2023 Emanuele Cremaschi

Wat is er nog gebeurd in de gamingwereld?

  • In 2019 tweette Lady Gaga nog "What's fortnight". Ondertussen weet de Amerikaanse wereldster het wel en stuurde ze een boodschap de wereld in waarin de naam van het spel wél correct geschreven is. Gaga is namelijk hét gezicht van het tweede seizoen van "Fortnite festival", een spelmodus in "Fortnite" ontwikkeld door de makers van "Guitar Hero" waarin spelers zelf muziek kunnen maken. 

BEKIJK - Zo ziet Lady Gaga eruit in "Fortnite":

  • Electronic Arts (EA), de ontwikkelaar van verschillende Star Wars- en Marvel-games, heeft aangekondigd dat het 5 procent van de werknemers zal laten gaan. Het gaat om zo'n 670 mensen. Een van de Star Wars-games waaraan het bedrijf nog werkte, werd al geschrapt en er volgen er misschien nog, want CEO Andrew Wilson kondigt aan dat het bedrijf in de toekomst haar focus wil verleggen.
  • Eerder deze week had Sony, de maker van de PlayStation, wereldwijd al ongeveer 900 banen geschrapt bij de videogametak van het bedrijf. De ontslagen zouden vooral vallen in Amerika en Japan, maar ook de studio in Londen moet de deuren sluiten. In totaal vielen in de sector dit jaar al bijna 8.000 ontslagen, dat is bijna evenveel als in het hele rampjaar 2023 samen, toen ging het om zo'n 10.000 geschrapte jobs.
  • Drie weken geleden lanceerde Sony nog "Helldivers 2", een schietspel waarin je je thuisplaneet verdedigt tegen invasies van buitenaardse wezens. Het spel blijkt een schot in de roos, want heel wat PS5- en pc-gamers willen erbij zijn. Dat leidde tot overvolle servers en lange wachttijden. Ontwikkelaar Arrowhead Game Studios heeft de servercapaciteit daarom al tot tweemaal toe opgetrokken. Nu zouden 800.000 mensen tegelijk het spel moeten kunnen spelen, waardoor er enkel op piekmomenten nog wachttijden zouden mogen zijn.

Waar kijken we naar uit?

  • Hoewel we deze maand nieuwe verbeterde versies (remasters) kregen van de eerste drie "Tomb Raider"-games is het al zes jaar geleden dat er nog een volwaardig nieuw spel rond Lara Croft op de markt kwam. De vraag die dan ook op ieders lippen brandt: hoe zal de heldin eruit zien in het volgende spel?

    Op 14 februari, op de verjaardag van Lara Croft, verscheen een nieuwe "Tomb Raider"-website. Avonturiers die een puzzel op de website oplossen krijgen - na registratie - een beloning: een wallpaper van Lara Croft, een nog niet eerder gepubliceerde afbeelding. De nieuwe Lara Croft dus?

    Twee dagen later leek de boodschap duidelijk: "een uniforme visie voor Lara Croft", luidt het op 16 februari op de officiële "Tomb Raider"-kanalen. Toch is de kous daarmee niet af. Volgens de mensen die werken aan het nieuwe spel - Crystal Dynamics - zal Lara Croft er in dat spel toch nog anders uitzien. Dat zeggen ze in het Spaanse magazine Vandal. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meest gelezen