Families van gijzelaars bij de start van de mars in Re'im
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

Families van Israëlische gijzelaars houden mars van 4 dagen om druk te zetten op regering

De families van Israëlische gijzelaars zijn gestart met een protestmars van 4 dagen. Ze leggen een tocht af van de kibboets van Re'im tot Jeruzalem. Op die manier eisen ze dat de Israëlische regering een prioriteit maakt van het bevrijden van de gijzelaars. "Ze willen het verhaal zo levend mogelijk houden, zo vergroten ze de druk op de regering."  

"Verenigd om de gijzelaars te bevrijden": met dat motto trekken familieleden van de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden naar Jeruzalem. Ze houden een mars van vier dagen en zijn vertrokken aan de kibboets van Re'im, dicht bij het muziekfestival Supernova waar op 7 oktober 2023 heel wat mensen gedood en gegijzeld werden door Hamas.

Gekleed in het zwart en met heel wat flyers, vlaggen en posters in de hand proberen ze de aandacht opnieuw op de gijzelaars te vestigen. "Ze proberen het verhaal zo levend mogelijk te houden zodat het de nummer 1 prioriteit wordt van de Israëlische regering", legt Nasrah Habiballah, correspondent in Israël, uit.

Er heerst nogal wat onvrede over de prioriteiten van de Israëlische regering. "Zij hebben een dubbele prioriteit: ze willen de gijzelaars vrij krijgen, maar willen ook Hamas uitschakelen. En die verdeelde aandacht vinden de families niet kunnen. Vandaar de mars."

Families van gijzelaars bij de start van de mars in Re'im
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

Kans op oplossing rond 10 maart

Of de mars zijn doel zal bereiken, valt nog af te wachten. Wat de zaak van de families wel kan helpen, is dat er gesprekken zijn met Israël en Hamas over een staakt-het-vuren. Dat zou rond 10 maart, of wanneer de ramadan begint, in het beste geval ingaan. "Het is nog even afwachten, maar langs alle kanten snakt men naar zo'n deal."

"In Israël hopen ze dat de gijzelaars door de deal vrijgelaten worden en de mensen op de Westelijke Jordaanoever hopen dan weer dat er opnieuw Palestijnen vrijgelaten worden die nu vastzitten in Israëlische gevangenissen."

Ook Israël heeft al aangegeven dat het te voorbarig is om uitspraken te doen over een staakt-het-vuren

Nasrah Habiballah, correspondent in Israël

"Ook in Gaza snakken ze echt naar een adempauze van de verschrikkelijke omstandigheden waar ze nu in zitten." Volgens Hamas zijn daar al meer dan 30.000 doden geteld sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Of zij krijgen waar ze op hopen, is nog koffiedik kijken. De Amerikaanse president Joe Biden heeft "goede hoop", maar Hamas heeft de verwachtingen al getemperd. "Ook Israël heeft al aangegeven dat het te voorbarig is om daar uitspraken over te doen."

Families van gijzelaars bij de start van de mars in Re'im
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

Ook een Palestijnse mars?

Er was niet alleen sprake van een mars langs Israëlische kant, ook Hamas had mensen uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever opgeroepen om een mars te houden. De Israëlische minister van Nationale Veiligheid had namelijk laten vallen dat ze de Al-Aqsamoskee zouden sluiten.  

"Dat viel niet in goede aarde. Het is een heilige plek voor de Palestijnen en zeker met de ramadan voor de deur ligt dat extra gevoelig. De oproep voor de mars was als een soort statement om hun recht tot bidden te claimen", duidt Habiballah.  

De oproep tot een mars bleek al voldoende. "De Israëlische minister heeft beslist dat ze de toegang tot de moskee toch niet gaan beperken. Ze beseffen dat het heel lastig zou worden als ze dat toch zouden doen."

Dome of the Rock in Jeruzalem
2024 Anadolu

Meest gelezen