Trump en Biden hebben allebei een persconferentie gegeven.

Rechter blokkeert strengere immigratiewet van Texas, net wanneer Biden én Trump grens met Mexico bezoeken

Een rechtbank in de VS heeft een strengere immigratiewet van de staat Texas geblokkeerd. Dat is een overwinning voor president Joe Biden, die de wet strijdig vindt met de landelijke regelgeving. Migratie is een belangrijk thema in de presidentsverkiezingen. Zowel Biden als zijn gedoodverfde tegenkandidaat Donald Trump zijn vandaag naar de grens met Mexico getrokken. 

De omstreden wet, die volgende week van kracht moest worden, bepaalt dat de Texaanse politie de bevoegdheid krijgt om overal in de staat illegale migranten te arresteren en op te sluiten. Normaal gesproken mogen alleen federale functionarissen dat doen. 

De uitspraak van de rechter wordt gezien als een overwinning voor president Joe Biden. Al is het wel waarschijnlijk dat de Texaanse gouverneur Greg Abott in beroep gaat. De strijd over de wet zal uiteindelijk naar verwachting voor het Hooggerechtshof worden uitgevochten.

Biden én Trump naar de grens

De uitspraak van de federale rechter komt op een moment dat migratie helemaal in de aandacht staat. Juist vandaag zijn zowel Joe Biden als Donald Trump naar Texas, meer specifiek naar de grens tussen Mexico en de VS gereisd. Daar hebben ze elk hun eigen standpunten over migratie benadrukt.

Biden is vanavond rond 21 uur onze tijd aangekomen in de stad Brownsville in Rio Grande Valley. Die stad was 9 jaar lang de drukste overgang voor illegale grensoverschrijdingen, maar de afgelopen maanden is het aantal daar sterk gedaald. 

Biden heeft daar aangekaart hoe de Republikeinen op bevel van Trump de overeenkomst over strengere grensbeveiliging hebben tegengehouden. "Hij wil tonen dat zijn administratie wel sterk inzet op het migratiedossier en dat de fout dus niet bij hem ligt", vertelt Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek aan de KU Leuven.  

In Eagle Pass in Texas maken ze zich klaar voor de komst van Donald Trump
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Rond dezelfde tijd als Biden is Trump aangekomen in Eagle Pass, meer dan 500 kilometer verderop bij de Mexicaanse grens. Op die plaats proberen de meeste immigranten illegaal de grens over te steken.  

De voormalige president heeft daar het presidentschap van Biden verder in vraag gesteld door aan te halen hoe gebrekkig het immigratiesysteem nu is.  "Het is mooi weer en een prachtige dag, maar een erg gevaarlijke grens. Daar ga ik iets aan doen", zei Trump bij zijn aankomst.

Een van de belangrijkste verkiezingsthema's

"De belangrijkste bekommernis van de mensen in de VS – en op veel andere plekken – is inflatie en immigratie", duidt Kerremans. Het debat over immigratie is nooit ver weg geweest en zeker de laatste maanden is het sterk geëscaleerd door de toename van de illegale immigratie in 2023.  

"Een welkomstgeschenk voor Trump", noemt Kerremans het. "Immigratie is een thema dat kan blijven uitgespeeld worden door hem, want de cijfers gaan tegen de verkiezingen niet meer dalen, vrees ik."

Als de Republikeinen het compromis over de strengere grensbeveiliging zouden goedkeuren, zouden ze het niet meer tegen Biden kunnen gebruiken

Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek aan KU Leuven
Biden stapt van het vliegtuig in Brownsville voor een bezoek aan de grens.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Biden wil die cijfers wel naar beneden krijgen. Hij had dan ook heel wat hoop gezet op het compromis tussen de Democraten en de Republikeinen dat op tafel lag over strengere grensbeveiliging. Maar Trump stak een stokje voor die overeenkomst. "Hij heeft de senatoren aangemoedigd en verplicht om het compromis niet goed te keuren."

Vreemd, als je bedenkt dat de Republikeinen normaal wel voor een strenger immigratiebeleid ijveren. "Dit is dan ook pure verkiezingstactiek. Als ze het compromis zouden goedkeuren, zouden ze het niet meer tegen Biden kunnen gebruiken. Door niks te veranderen aan het migratiebeleid kunnen ze de problemen dus nog steeds aan Biden toeschrijven."  

Dat is ook het punt waar Trump vandaag op heeft gehamerd in Eagle Pass. Biden hoopt de mensen in Brownsville te overtuigen dat hij wel verandering wil, maar het gewoon wordt tegengehouden door de Republikeinen, meer specifiek door Trump zelf.

BEKIJK - de analyse van Björn Soenens vanuit Texas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen