Politie klist inbrekers na dolle achtervolging van 90 kilometer: “Ze reden al slalommend tussen de andere wagens en over de pechstrook”

De twee zijn ter beschikking gesteld van het parket.© Jan Van der Perre

Leest -

Twee inbrekers die zondagavond hadden toegeslagen in een woning in Leest (Mechelen) zijn na een dolle achtervolging gevat. In Waremme, zo’n 90 kilometer van Mechelen, kon hun auto worden klemgereden. De twee kerels waren al gekend voor eerdere inbraken.

Theo Derkinderen

De bewoners van een huis in de Fazantenstraat in Leest betrapten zondagavond twee inbrekers toen ze thuiskwamen. De twee mannen zetten het meteen op een lopen en konden met een klaarstaande wagen de vlucht nemen. “Een getuige kon aan de politie een summiere beschrijving van die auto geven. Wij hebben onmiddellijk het ANPR-cameranetwerk geraadpleegd en konden op die manier al snel het type voertuig en de nummerplaat te weten komen”, licht Elke Wauters van politiezone Rivierenland toe.

“Via de ANPR-camera’s kwamen we te weten dat de auto het grondgebied van Mechelen verlaten had via de E19 in Mechelen-Zuid en richting Brussel reed. De wagen haalde daar al een snelheid van 160 kilometer per uur. Wij hebben onmiddellijk interventievoertuigen de E19 opgestuurd om het voortvluchtige voertuig op te sporen. Via de nationale ANPR-registraties konden onze inspecteurs het traject dat de wagen aflegde, volgen, en konden ze geleidelijk aan de auto ook naderen.”

Pechstrook

Op de E40 in Hoegaarden kregen een interventie- en ILR-ploeg de auto in kwestie dan in het zicht. “Hoewel er blauwe zwaailichten, sirenes en fysieke gebaren werden gebruikt om de bestuurder aan te manen zich aan de kant te zetten, bleef de man gas geven. Hij en zijn kompaan zetten hun vlucht tegen hoge snelheid verder. Ze reden al slalommend tussen het verkeer en maakten zelfs gebruik van de pechstrook om aan de politie te ontsnappen.”

In Waremme (nabij Luik) kon de auto van de twee eindelijk worden geïntercepteerd, maar nog waren de twee mannen niet van plan om zich zomaar over te geven. Ze probeerden via de berm naast de autosnelweg te voet te ontkomen. Daar konden ze door politie-eenheden worden gearresteerd.

De twee, 18 en 19 jaar oud en van Servische en Italiaanse nationaliteit, bleken al gekend te zijn voor eerdere diefstallen. “Ze waren ook in het bezit van inbrekersmateriaal, juwelen en een geldsom. Allemaal zaken die, samen met hun auto, in beslag werden genomen”, aldus nog Wauters.

De twee mannen zijn ter beschikking gesteld van het Antwerpse parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen