Vladimir Poetin
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Poetin waarschuwt voor westerse troepen in Oekraïne: "We hebben wapens die doelwitten op jullie grondgebied kunnen raken"

Als westerse landen troepen zouden sturen naar Oekraïne, dan zou dat "tragische gevolgen" kunnen hebben. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in zijn jaarlijkse toespraak voor de natie. "Zij moeten begrijpen dat we wapens hebben die doelwitten op hun grondgebied kunnen raken." Hij waarschuwde zelfs voor een nucleair conflict.

Poetin haalde in het eerste deel van zijn toespraak een aantal keren uit naar het Westen, dat Rusland "in een wapenwedloop wil sleuren" en "stelt dat Rusland Europa wil aanvallen". Dat laatste is "totale onzin", zei de Russische president.

Tegelijkertijd wordt er gepraat over het "inzetten van NAVO-troepen" in Oekraïne, stelt Poetin vast. (Een uitspraak van de Franse president Macron eerder deze week, waarna een hele reeks Europese leiders én NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg benadrukten dat dat niet aan de orde is.)

Toch waarschuwde Poetin westerse landen ervoor om dat niet te doen. "De gevolgen voor wie Rusland wil aanvallen, zullen nu veel tragischer zijn dan toen (hij doelt op de Tweede Wereldoorlog, red.). Zij moeten begrijpen dat we wapens hebben die doelwitten op hun grondgebied kunnen raken."

Poetin dreigde zelfs met een nucleair conflict: "Door alles waar ze nu aan denken en alles waar ze ons en de wereld nu mee bedreigen, is er een reële dreiging op een nucleair conflict, wat de vernietiging van de beschaving zou betekenen." Volgens Poetin zijn in Europa leiders aan de macht die "vergeten zijn wat oorlog betekent". "Zij denken dat dit een kinderspel is."

De Russische president kondigde ook aan dat Rusland zijn westerse militaire district zal versterken, nu duidelijk is dat zowel Finland als Zweden lid is of wordt van de NAVO.

BEKIJK - President Poetin waarschuwt het Westen:

Videospeler inladen...

Initiatief aan het front

De toespraak van Poetin valt samen met de tiende verjaardag van het begin van de oorlog in de Donbas, in het oosten van Oekraïne, en de annexatie van de Krim. De Russische president is naar eigen zeggen trots op wat toen is gebeurd.

Hij blijft er ook bij dat nog altijd een overgrote meerderheid van de Russen de "speciale militaire operatie" in Oekraïne steunt. Volgens Poetin hebben de Russische troepen momenteel het initiatief aan het front en "bevrijden ze steeds meer gebieden". Aan het begin van zijn toespraak vroeg hij een moment van stilte voor de Russische "helden" die gesneuveld zijn in Oekraïne.

Praten met VS

Poetin zei ook dat zijn land bereid is om met de Verenigde Staten te praten over strategische stabiliteit in de wereld en het Euraziatische continent in het bijzonder. Hij benadrukte dat er geen sprake kan zijn van een stabiele wereldorde zonder een sterk Rusland. Poetin vraagt zich echter af of de Verenigde Staten wel ernstig bereid zijn om te praten, want tegelijkertijd praten ze erover "om ons een strategische nederlaag op het slagveld toe te brengen (in Oekraïne, red.)".

De president kwam ook even terug op het gelekte nieuws over een zogezegd "nucleair" ruimtewapen dat Rusland aan het ontwikkelen zou zijn. Volgens Poetin was het lek een valstrik om Rusland aan de onderhandelingstafel te dwingen.

Hij wees er ook op dat de VS alleen wil praten als het er zelf voordeel uit haalt. Als ze er geen voordeel uit halen, willen ze niet onderhandelen, klonk het. Daar is het waar het volgens Poetin vaak tekortschiet. "De onderhandelingen moeten ook over de belangen van Rusland gaan."

Maar Poetin hoopt ook op sterkere banden met de rest van de wereld, met Arabische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen.

Verkiezingen

Een groot deel van Poetins toespraak ging over binnenlandse aangelegenheden. Volgende maand vinden er presidentsverkiezingen plaats in Rusland. Het is dan ook geen wonder dat Poetin een hele reeks sociale en economische investeringen aankondigde, net als investeringen in openbaar vervoer en de luchtvaart. Net als de Verenigde Staten en de Europese Unie vindt Rusland dat het meer in eigen land moet produceren, in plaats van zoveel producten in te voeren uit het buitenland.

Meest gelezen