Montage van een F-16 zoals die aan Oekraïne beloofd is (voorgrond) en Russische Soe-34's.
Volledig scherm
PREMIUM
Montage van een F-16 zoals die aan Oekraïne beloofd is (voorgrond) en Russische Soe-34's. © rv

“Vliegt Oekraïne stiekem al met F-16's?” Of hoe komt het dat Rusland op tien dagen tijd voor miljard aan vliegtuigen verloor?

Rusland heeft op tien dagen tijd tien vliegtuigen verloren. Negen van z’n beste straaljagers en een zeldzaam radarvliegtuig. Over dat laatste zegt Moskou dat het neergehaald werd door ‘bevriend vuur’. Een eigen misser, met andere woorden. Maar zelfs als dat klopt, blijft de Oekraïense trefkracht fenomenaal. Nam het stiekem al F-16's in gebruik, zoals sommigen opperen? Wordt Rusland roekelozer? Of is het dat ene, eerder al heel succesvolle wapen, dat de Oekraïners weer leert wat vreugdekreten zijn?

58 reacties

  • Polutnik Ronald

    2 maanden geleden
    Het is ook beter dat Oekraïne alles stiekem doet , ook de hulp en leveringen moet stiekem gebeuren , en niet steeds alles aan de klok hangen zoals Macron van Frankrijk al zegt .
  • Steve De Prins

    2 maanden geleden
    @Danny De Gaeve nooit gehoord van Boedapest akkoord? Waar Ukraine zijn kernwapens heeft afgegeven voor neutraal bestaan en bescherming van UK, maar USA en Rusland? Wat doet Rusland 10 jaar later, de krim annaceren. Rusland wou gewoon de haven en zag dat niemand iets deed, zoals de league of nations in wwII, dus waarom niet ineens heel het land pakken. Hitler deed net hetzelfde. Rusland heeft niets te zoeken in ukraine, het resultaat is dat Finland en Zweden nu ook NATO landen zijn uit angst.
  • Jan Maathuis

    2 maanden geleden
    De groten maken oorlog, diegene die oorlog maakt is geen goede leider voor het land dus moet afgezet worden door internationale vredesmacht. Alle leiders die misstanden veroorzaken zoals zelfverrijking, onderdrukking, mensenrechten schenden, oppakken en voor het tribunaal in den Haag brengen! Democratie verplichten over de gehele wereld!
  • Gaston Peeters

    2 maanden geleden
    Wapens leveren is deze uitgelokte oorlog rekken en mede moreel verantwoordelijk voor de duizenden onschuldige slachtoffers, aan beide zijden. Waar blijft de vermanende vinger vanuit Rome?
  • paul van gele

    2 maanden geleden
    Ik dacht dat Rusland ook een kernmachtigland was of is en als het wordt aangevallen van Europa kunnen ze die toch gebruiken. In één keer heel oorlogzuchtig Europa van de kaart vegen dan zijn ze er zo klaar mee. En dan moeten we ons ook zelf niet op de politici vreken of op Europa want dan zijn we er niet meer.