Poetin waarschuwt Westen om geen troepen naar Oekraïne te sturen: “Wij hebben wapens die hun grondgebied kunnen treffen”

Tijdens zijn jaarlijkse speech tot het parlement zei Vladimir Poetin sprak de Russische president dreigende taal tegenover de bondgenoten van Oekraïne. “De gevolgen voor indringers zullen tragisch zijn.”

“Dat Rusland Europa wil aanvallen, is complete onzin”, zei Poetin donderdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het Russische parlement. Tegelijk sprak hij ook dreigende taal, in het bijzonder tegenover bondgenoten van Oekraïne die grondtroepen naar het land zouden sturen. “De gevolgen voor indringers zullen tragisch zijn. We hebben wapens die doelen op hun territorium kunnen aanvallen, dat is duidelijk. Dat is een reële dreiging. Begrijpen ze dat niet? Ze zijn vergeten wat oorlog betekent.”

LEES OOK. Geheime documenten gelekt over Russische militaire doctrine: “Drempel voor inzet van kernwapens is lager dan gedacht”

Hij zei ook dat het Westen Rusland meesleurt in een wapenwedloop. Poetin herhaalde zijn beschuldiging dat het Westen Rusland van binnenuit probeert te vernietigen. Verder sprak Poetin ook over de banden met de Verenigde Staten. Hij zei dat Moskou klaar is voor een dialoog met de Verenigde Staten over strategische stabiliteit, maar hij verwerpt alle pogingen om Rusland tot gesprekken te dwingen.

Tijdens zijn toespraak zei Poetin ook dat Rusland geavanceerde wapensystemen heeft, waaronder hypersonische Zircon-raketten, en dat het land het militaire voordeel heeft in Oekraïne.

“Rusland, steunpilaar van de democratie”

Poetin zei donderdag ook dat Russische bedrijven de afgelopen twee jaar miljarden naar goede doelen hebben gestuurd. Hij zei dat mensen pakketten naar de frontlinie sturen om de soldaten te steunen die in Oekraïne vechten, waaruit blijkt dat “het hele land achter hen staat”.

Hij verwees ook naar de politieke eenheid van Rusland, wat een belangrijke pijler zou zijn. En gaf aan dat hij niet zal toestaan dat iemand zich met binnenlandse aangelegenheden bemoeit.

Hij nam ook de tijd om traditiegewijs kritiek te geven op het Westen. Zo zei hij dat het Westen een “decadente staat” wilt creëren, maar in plaats daarvan hebben ze “verloren”. Poetin blijft Rusland en zijn volk prijzen door te zeggen dat er een “eeuwenlange eenheid” is die een onoverwinnelijke kracht heeft gecreëerd. Hij noemde Rusland ook een “steunpilaar van de democratie”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER