vandalisme

Chauffeurs De Lijn weigeren ’s avonds nog uit te rijden op Linkeroever

Bussen op lijn 36 werden al meermaals beschadigd.© Joris Herregods

Bussen van lijn 36, die Linkeroever (Antwerpen) bedient, rijden voor onbepaalde tijd niet uit na 19 uur. Dat kondigt de vakbond BTB-ABVV aan nadat woensdag opnieuw een bus beschadigd werd.

Amelie Van Negen

Tijdens spoedoverleg beslisten vervoersmaatschappij De Lijn, de vakbonden en de bevoegde veiligheidsdiensten donderdagmiddag dat bussen op lijn 36 in Antwerpen voor onbepaalde duur niet langer ’s avonds uitrijden. Dat zegt Carine Dierckx, woordvoerder bij de Belgische Transportarbeidersbond (BTB-ABVV): “Na 19 uur wordt niet meer gereden. Zo kunnen we voor de bewoners de spits garanderen, maar vermijden we de problematische uren.”

Het overleg vond plaats na een incident waarbij verschillende ramen van een bus op lijn 36 aan de binnenkant beschadigd werden. De omstandigheden van het incident zijn nog onduidelijk. Wouter Bruyns, woordvoerder bij de Antwerpse politie, vermoedt dat de schade langs de binnenkant van de bus is aangebracht, maar kan daar geen uitsluitsel over geven. Er raakte niemand gewond.

Inzetten op veiligheid

De afgelopen maanden vonden verschillende incidenten plaats op de buslijn. Vorige week leidde een incident, waarbij vermoedelijk een luchtdrukgeweer gebruikt werd, al eens tot een spoedoverleg. Ook toen weigerden chauffeurs om uit te rijden. Volgens Dierckx vrezen ze voor hun veiligheid. “We sturen een duidelijk noodsignaal.”

De vakbonden vragen om meer in te zetten op veiligheid. “Bussen moeten uitgerust zijn met camera’s en beveiligde bestuurderscabines. We vragen ook verhoogde controle en een goede bereikbaarheid van de politie, zodat bestuurders zich niet alleen voelen. Ook de stad Antwerpen kan bijdragen, bijvoorbeeld door een buurtwerking op te zetten.”

Momenteel houdt een private firma de veiligheid in het oog op Linkeroever. “Maar die mensen zijn na de kantooruren weg en dan gebeuren de incidenten pas”, klinkt het bij de vakbond.