GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Peerse oppositie scherp voor catering Breugelhoeve: “Inbreuk op voedselveiligheid”

Peer
Meerderheid: CD&V (16)Oppositie: Appel (3), N-VA (4), Vooruit (1), onafh. (1)

Sterrenregister: Oppositiefracties Appel, N-VA en Vooruit vroegen in een toegevoegd punt om een sterrenregister uit te werken. Ouders van kindjes die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting kunnen dit niet wettelijk laten registreren bij de gemeente. Steden en gemeenten openen op initiatief van de Oostendse vzw Boven de Wolken daarom symbolische sterrenregisters om deze ouders en hun kinderen een vorm van ondersteuning te geven. “In Peer zijn er heel wat mooie initiatieven, maar om kracht, herkenning en erkenning te blijven geven is een sterrenregister belangrijk”, motiveerde Ria Plasschaert (Appel). Burgemeester Steven Matheï (cd&v) beaamde dat de waarde van dit initiatief. “De vraag kwam ook al bij ons. Als extra engagement zouden we ook de kans willen geven om een symbolisch plaatje aan te brengen aan de sterrenweide op de begraafplaatsen.”

Breugelhoeve: Kathleen Soors (Appel) informeerde naar een stand van zaken bij de voorlopige uitbating van Breugelhoeve die zou lopen tot de zomer. “Die loopt goed. De dieren worden opgevolgd door dierenartsen. Ondertussen is er ook een oplossing voor catering tijdens de kampen”, schetste burgemeester Steven Matheï (cd&v). “De voorbije weken hebben we verschillende voorstellen gekregen voor een definitieve uitbating. Momenteel worden de kandidaten bevraagd. Ook verzamelen we feedback van gebruikers zoals LRV, G-sporters en kamporganisaties.” Onafhankelijk raadslid Peter Smeets sprak van een ‘goednieuwsshow’, en zag een “inbreuk op de voedselveiligheid”. “Tijdens een recent kamp zijn er maaltijden uitgedeeld zonder het nodige attest. Op het vlak van dierenwelzijn hebben jullie heel streng opgetreden, dit gaat over mensen.” Schepen voor Gezondheid Dirk Collaers (cd&v) vond dat het raadslid overdreef. “Het cateringbedrijf heeft begin deze maand een aanvraag gedaan en die is lopende. Een aanvraag kan niet gebeuren vooraleer het bedrijf ook weet dat het het eten mag verzorgen. Het bedrijf is in orde, dit gaat om de bevestiging van een vestigingsnummer die moet gebeuren.” Smeets nam hier geen genoegen mee. “Bij het FAVV spreken ze wel degelijk van een inbreuk en wisten ze niets van een aanvraag. Ik heb de indruk dat die pas is gebeurd nadat ik jullie polsten.” Dit sprak de schepen tegen.

Vervoer: Het nieuwe vervoersplan van De Lijn blijft voor problemen zorgen. Oppositieraadslid Wouter Van Elsacker (N-VA) kaartte aan dat het vaak misloopt voor schoolkinderen die vanuit Wijchmaal met de bus naar Hasselt moeten. “De aansluiting aan het kruispunt in Hechtel loopt vaak mank, wat maakt dat de kinderen niet tijdig in school zijn”, aldus het raadslid dat polste welke stappen het beleid neemt. Schepen voor Mobiliteit Steven Broekx (cd&v) reageerde dat de stad klachten en bemerkingen over de vervoersregeling van inwoners verzamelt. “We hebben voorlopig 60 reacties gekregen, waarvan een groot een deel uit Wijchmaal. De klachten gaan we gestructureerd overmaken aan De Lijn. Als stad hebben we wekelijks contact met de vervoersmaatschappij, maar we horen dat aanpassingen aan buslijnen op korte termijn heel moeilijk zijn. Dit door budgettaire beperkingen.” Burgemeester Matheï (cd&v) vulde aan dat vanuit de vervoerregio bovenlokaal druk wordt uitgeoefend om waar nodig extra inspanningen te leveren. (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer