GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Toren Kerniel voorlopig niet toegankelijk

Borgloon
Meerderheid: Open VLD-Stroop (9), Vooruit (8) Oppositie: CD&V (2), N-VA (2)

Centrale begraafplaats: De centrale begraafplaats in Hendrieken is amper 15 jaar oud, maar al aan uitbreiding toe. “Dat gebeurt in twee fasen”, leidde voorzitter Danny Deneuker (Vooruit) het punt in. “In de eerste fase is er nu een bestek opgemaakt, geraamd op 131.000 euro. De uitbreiding komt achter de strooiweide.” “Waaruit bestaat die precies?”, wilde Wim Lambrechts (N-VA) weten. “Uit een urnecirkel”, antwoordde schepen Eric Awouters (Open VLD-Stroop). “We schrijven nu een aantal firma’s aan die voldoen aan de kwaliteitseisen.” Het punt werd unaniem goedgekeurd.

Kerk Kerniel: In het Loonse kerkenplan krijgt de Sint-Pantaleonkerk in Kerniel een herbestemming als polyvalente ruimte. De raad keurde het gebruikersreglement toe. “Maar ik lees dat oksaal en toren niet mogen betreden worden, terwijl eerder geopperd werd dat de toren zou kunnen dienen als uitzichtpunt richting abdij van Colen”, merkte raadslid Lambrechts op. Schepen Awouters: “Dit gebruikersreglement is een eerste stap. Later gaan we over tot een herinrichting om de kerk volwaardig als bijeenkomstruimte te laten functioneren. Dan beslissen we over het al dan niet toegankelijk maken van de toren.”

Datum gemeenteraad: Oppositieraadslid Wim Lambrechts stelde voor om de samenkomst van de raad te laten samenvallen met die van Tongeren. “Dan kunnen wij als oppositie de zitting beter voorbereiden.” Voorzitter Danny Deneuker pleitte ervoor om de datum van de vierde dinsdag van de maand zo te laten. “Dat staat ook in het huishoudelijk reglement. Maar als er agendapunten zijn die de twee steden aanbelangen, ik denk bijvoorbeeld aan het recente debat in Bilzen en Hoeselt over hun organogram, dan wil ik daar wel bij uitzondering van afwijken.” N-VA en CD&V stemden voor een verandering van datum, de meerderheid tegen.(jbx)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer