© Shutterstock

Veertien leden gearresteerd van bende die voor 195 miljoen euro aan btw-fraude pleegde

In een grootschalig onderzoek naar btw-fraude zijn woensdag veertien personen in zeventien verschillende landen in Europa gearresteerd. Dat hebben het Europees parket (EPPO) en Europol, die de operatie ondersteunde, donderdag gemeld in twee afzonderlijke persberichten. De bende zou voor 195 miljoen euro aan fraude hebben gepleegd via de verkoop van smartphones, mondmaskers en kleine elektronische apparaten.

Bron: BELGA

Woensdag vonden meer dan 180 huiszoekingen simultaan plaats in Albanië, Oostenrijk, op Cyprus en op Malta, in Kroatië, Tsjechië, Estland, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Slovakije, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 680 belastinginspecteurs en politieagenten waren bij het ‘Midas-onderzoek’ betrokken.

Tijdens de huiszoekingen werd de hand gelegd op een groot aantal smartphones (goed voor 15,3 miljoen euro), een jacht van 3 miljoen euro, verschillende luxewagens, juwelen, horloges, 2,5 kilogram goud en cash en cryptogeld ter waarde van 1,2 miljoen euro.

Carrouselfraude

De bende zou aan de hand van ‘carrouselfraude’ hebben gewerkt. Dat is een complex systeem dat misbruik maakt van de EU-regels voor grensoverschrijdende transacties tussen de lidstaten, omdat die zijn vrijgesteld van btw. Zo draagt een ondernemer geen btw af aan de belastingdienst, terwijl de ondernemer die btw wel in rekening brengt. Naar verluidt leidde een Duits doorgeefluik sinds 2017 verschillende fraudeconstructies.

De verdachten zouden zich in 2020 ook op de mondmaskermarkt hebben begeven. Zo kocht de Duitse overheid te midden van de coronapandemie mondmaskers van het bedrijf, dat zogezegd gevestigd was in Hongkong, maar eigenlijk opereerde vanuit Duitsland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer