GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Tongerse milieuschepen: “Voorlopig geen aanwijzingen voor gezondheidsrisico’s Shamrock”

Tongeren
Meerderheid: Tongeren.nu (14) en Vooruit (9)Oppositie: N-VA (4), Groen (2), Onafhankelijk (2)

PFAS-vervuiling Shamrock: Raadslid Guido Vossen (N-VA) wilde weten of er een gezondheidsrisico is voor omwonenden én werknemers van het bedrijf Shamrock (Tongeren Oost) omdat er verschillende PFAS zijn gedetecteerd. Milieuschepen Patrick Jans (Tongeren.nu): “Het is een klasse 1-bedrijf waarvoor Omgevingsinspectie Vlaanderen bevoegd is, niet de stad. In 2022 heeft Vlaanderen luchtemissiemetingen laten uitvoeren op de afgassen van de ovens. Er werden verschillende PFAS gedetecteerd. Sinds 24 januari 2023 heeft Shamrock het uitbakken in de ovens stopgezet. Er bestaan nog geen wettelijke normen voor de luchtemissies van PFAS. Wel is gebleken dat de PFAS zich beperkt tot de site van het bedrijf en de zeer directe omgeving. De minister heeft OVAM opgedragen een nieuw oriënterend bodemonderzoek uit te voeren. Dat moet tegen augustus dit jaar klaar zijn. Zelf heeft de stad in de buurt twee peilbuizen voor grondwater. Daar lagen de waarden een heel stuk onder de norm. Conclusie: op dit moment zijn er geen aanwijzingen op risico’s, maar we wachten verder onderzoek af.”

Afbakening bebouwde kommen: De gemeenteraad keurde het aanvullend reglement goed voor de afbakening van de bebouwde kommen op het grondgebied van Tongeren: “Er zullen overal nieuwe witte verkeersborden geplaatst worden, zonder naam van de gemeente”, verduidelijkte mobiliteitsschepen Jans.

Tonnagebeperking: Er wordt een zonale tonnagebeperking +3,5 ton ingevoerd in Mal, Sluizen, Nerem, Vreren en Koninksem: “Tot nu toe was de beperking bedoeld voor vijftonners en meer, maar dan heb je bij controle een weegbrug nodig. De beperking is niet van toepassing voor laden en lossen of voor personen met gronden daar”, aldus Patrick Jans. (diro/jbx)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer