Het Israƫlische leger verspreidde luchtbeelden van het dodelijke incident rond het hulpkonvooi
2024 Anadolu

Meer dan 100 Palestijnen overleden bij bedeling hulpgoederen, vredesonderhandelingen in gevaar

In de Gazastrook zijn meer dan 100 Palestijnen overleden bij de bedeling van hulpgoederen. Volgens de Palestijnen werden de slachtoffers beschoten door Israƫlische militairen. Israƫl ontkent dit en stelt dat de slachtoffers verdrukt werden in de chaos rond het hulpkonvooi. Door het incident dreigt Hamas ermee de onderhandelingen met Israƫl stop te zetten. De VN-Veiligheidsraad houdt vanavond een spoedzitting over de zaak.

De spoedzitting komt er op vraag van Algerije en vindt plaats achter gesloten deuren. Volgens het programma van de vergadering zal er dieper ingegaan worden op de doodĀ van een honderdtal Palestijnen bij de verdeling van een hulpkonvooi in Gaza-Stad.

Volgens het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende ziekenhuismedewerkers zouden Israƫlische troepen het vuur geopend hebben op honderden mensen die aan het wachten waren op voedselhulp. Het ministerie spreekt van een "bloedbad", waarbij zeker 104 mensen omkwamen en 760 gewonden vielen.

BEKIJK - Het Israƫlische leger heeft luchtbeelden verspreid van het dodelijke incident:

Videospeler inladen...

IsraĆ«l zegt echter dat er zoveel slachtoffers zijn gevallen omdat er zoā€™n chaos was en mensen in de verdrukking raakten in de massa. Aanvankelijk ontkende het IsraĆ«lische leger dat er geschoten was. Maar laterĀ heeft het toegegeven dat IsraĆ«lische militairen wel hebben geschoten. Maar, zo zegt het IsraĆ«lische leger, dat was op een beperkte groep mensen die een bedreiging voor hen vormden.

Volgens een legerwoordvoerder waren de militairen daar om het konvooi uit Egypte te beschermen, zodat het naar het noorden van Gaza kon rijden, maar werd dat door een menigte van honderden, zelfs duizenden mensen tegengehouden.Ā Toen zouden de militairen een aantal waarschuwingsschoten gelost hebben, alvorens zich terug te trekken.

Deze versie van de gebeurtenissen staat dus in schril contrast met het standpunt van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Onderhandelingen in gevaar

Het incident zet de onderhandelingen tussen Israƫl en Hamas extra onder druk. "De hoop was dat er een deal bereikt zou worden voor de ramadan begint, rond 10 maart", zegt NOS-correspondent Nasrah Habiballah.

Maar na vandaag komt dat op losse schroeven te staan. Dat heeft een woordvoerder van Hamas vanmiddag al met zoveel woorden gezegd.Ā "De onderhandelingen die de leiding van de beweging voert, zijn geen open proces dat ten koste gaat van het bloed van ons volk", aldus de groepering in een verklaring. Ook de Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de gesprekken door de gebeurtenissen van vandaag in gevaar komen.Ā 

Videospeler inladen...

30.000 doden

Door het aanhoudende geweld in Gaza loopt het dodental verder op en werd de trieste kaap van 30.000 doden in Gaza overschreden.Ā Dat aantal komt overeen met ongeveer 1,3 procent van de populatie van 2,3 miljoen Gazanen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn het grote merendeel van die doden vrouwen en kinderen. Het ministerie noteert ook meer dan 70.000 gewonden.

Mogelijk ligt het echte dodental nog veel hoger. Slachtoffers die niet in ziekenhuizen geraakten, worden niet opgenomen in de telling. Het is erg waarschijnlijk dat er nog duizenden slachtoffers onder het puin liggen.Ā 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza betrouwbaar. De WHO heeft naar eigen zeggen "een lange samenwerking" met het ministerie, dat "in staat is om gegevens op een goede manier te verzamelen en analyseren".Ā 

"Laat ons binnen"

Toch blijft het voor internationale media nog steeds moeilijk om die cijfers - en alle andere gebeurtenissen in de Gazastrook - onafhankelijk te verifiƫren. In een open brief roepen meer dan 50 journalisten Israƫl en Egypte daarom op om "alle media vrije toegang te geven tot Gaza". De journalisten schrijven dat buitenlandse reporters nog steeds de toegang ontzegd wordt tot het gebied, op de zeldzame escortes die het Israƫlische leger organiseert na.

"De nood aan uitgebreide verslaggeving over het conflict ter plaatse is absoluut noodzakelijk. De risico's van journalistiek werk in conflictgebieden zijn onze organisaties bekend. We hebben al tientallen jaren ervaring met het reportagemaken in oorlogszones overal ter wereld en tijdens de vorige oorlogen in Gaza."

De brief werd ondertekend door de Britse nieuwszendersĀ BBC, ITV, Channel 4 en Sky News, en de Amerikaanse zenders ABC, CBS, CNN en NBC.

Mensenrechtenschendingen

Ondertussen wordt de situatie in Gaza steeds schrijnender. Eerder deze week getuigdeĀ Carl Skau, uitvoerend directeur bij het Wereldvoedselprogramma, dat 500.000 mensen in Gaza, een vierde van de bevolking, een acuut risico lopen op ondervoeding. Een op de zes kinderen onder zes jaar is acuut ondervoed, vertelt hij tijdens een vergadering van de VN-veiligheidsraad.Ā "Bijna elk gezin in Gaza heeft voedselhulp nodig om te overleven."

Volgens hulporganisaties is het bijna onmogelijk geworden om humanitaire hulp te leveren in Gaza. Deels komt dat omdat wanhopige mensen de voedselkonvooien bestormen.Ā 

Ondertussen erkentĀ Volker TĆ¼rk, de mensenrechtenchef bij de Verenigde Naties, dat er oorlogsmisdaden gepleegd zijn door beide partijen in het conflict tussen IsraĆ«l en Hamas. Hij roept op dat de misdaden onderzocht worden en dat zij die verantwoordelijk zijn, aansprakelijk worden gehouden. "Het is hoog tijd voor vrede, onderzoek en verantwoording", voegde hij eraan toe.

Vorige maand beval hetĀ Internationaal Gerechtshof (ICJ)Ā inĀ Den HaagĀ IsraĆ«l om genocide tegen Palestijnen te voorkomen en meer te doen om burgers te helpen.

Meest gelezen