De ‘goedkope’ grijze garnalen bij Carrefour komen met kleine lettertjes.© Chris Snick

‘Goedkope’ garnalen in de supermarkt, maar soms komen ze met kleine lettertjes

Garnalen zijn schaars en daarom ook ongekend duur, maar hoe duur verkopen onze supermarkten de grijze lekkernij? Wat blijkt: de goedkoopste garnaal ligt al in de rekken vanaf 39,95 euro per kilo.

Jeroen Deblaere en Chris Snick

Als het regent in de groothandel, druppelt het dan ook in de supermarkten? De afgelopen dagen hoor je namelijk enkel maar onheil over de garnalen: er zijn er te weinig en ze zijn superduur: “Tot wel 100 euro in de supermarkt.” Producenten van garnaalkroketten stoppen ermee en ook de broodjes met garnaalsla moeten even wijken. Maar hoe duur zijn garnalen vandaag in de grote supermarkten?

De goedkoopste pakjes vind je al vanaf zo’n 40 euro per kilogram. De gepelde noordzeegarnalen van Aldi kosten je 41,45 euro per kilo, de Everydays van Colruyt en de goedkoopste garnalen van Albert Heijn kosten 39,95 euro per kilo. De Simpl van Carrefour staat vandaag aan 43,95 euro. Al zie je in de kleine lettertjes al snel waarom de prijs zo laag is: ‘ontdooid, niet opnieuw invriezen’. Verse garnalen zijn dat dus niet.

Ga je wel voor vers, dan stijgt de prijs, maar 100 euro per kilo lijkt nog ver weg. Zo heeft Colruyt ook een pakje van 69,84 euro per kilo. Ook Carrefour verkoopt verse garnalen voor 69,9 euro.

Bij Delhaize liggen er al verse garnalen in de rekken vanaf 59,90 euro. “Wij doen een extra inspanning”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Onze inkoopprijs is wel 60 procent duurder geworden, maar we proberen de verkoopprijs onder controle te houden. Daarom snijden we flink in onze eigen marge. De verpakking van 200 gram halen we ook uit ons assortiment om zo meer mensen de kans te geven om garnalen te kopen en we hebben ook besloten om zeker tot augustus geen promoties meer te doen op garnalen.” Je vindt in Delhaize dus alleen bakjes van 100 gram.

(Lees verder onder de foto)

59,90 euro voor een kilo garnalen bij Delhaize.© Chris Snick.

Voorlopig vonden we nog geen lege rekken met garnalen. “Nochtans is de situatie wel ernstig”, zegt Dekelver. “We kunnen nu nog maar de helft van het volume aanbieden dat we vroeger hadden. Voorlopig volstaat dat, omdat het nu nog niet echt het garnalenseizoen is op onze borden, maar mogelijk wordt het wel moeilijker richting april en de zomer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer