KU Leuven dient klacht in tegen Dries Van Langenhove na racistische uitspraken tijdens lezing

Leuven -

De KU Leuven legt klacht neer tegen Dries Van Langenhove naar aanleiding van racistische uitspraken tijdens een lezing woensdagavond. De KU Leuven legt ook een sanctie op aan NSV, de extreemrechtse studentenvereniging die de lezing organiseerde.

Hannelore Smitz

De lezing van Dries Van Langenhove woensdagavond vond plaats in een aula van de KU Leuven en was georganiseerd door NSV. Wie de gebouwen van de KU Leuven huurt, hoort normaal ook de praktische leidraad met duidelijke gebruiksvoorwaarden te volgen, die racisme en discriminatie uitsluiten.

“Tijdens de NSV-lezing werden die voorwaarden duidelijk geschonden, en deed Van Langenhove racistische uitspraken”, klinkt het bij de universiteit. “Zijn uitspraken, die gebeurden onder het mom van een lezing over regeneratieve landbouw, zetten aan tot racisme, en gaan lijnrecht in tegen de kernwaarden van de universiteit.”

PORTRET. De rise and fall van Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove sprak tijdens de lezing over zijn ideeën om massamigratie tegen te gaan, over omvolking, over de rechtszaken die tegen hem lopen, en over de komende verkiezingen. Hij maakte een tekening op het bord waarin hij de verschillen tussen mensen aantoonde, en voordat die tussen Afrikanen en Europeanen.

“Mensen zijn niet gelijk, maar linkse mensen doen er alles aan om gelijk te worden. Door die egalitaire obsessie is er nu inderdaad een structureel racisme, alleen niet tegen zwarte Afrikanen, maar tegen blanken. Er zijn nu eenmaal minder Afrikaanse ingenieurs. Klassen met veel Afrikaanse kinderen doen het slechter, weten we uit wetenschappelijk onderzoek. Zelfs linkse politici sturen hun kinderen naar blanke colleges.” Hij zette Roma-vrouwen ook weg als dieven.

De universiteit heeft dan ook beslist om NSV tot minstens eind 2025 geen gebruik meer te laten maken van haar infrastructuur. Daarnaast legt KU Leuven strafrechtelijk klacht neer tegen de racistische uitspraken van Dries Van Langenhove.

“KU Leuven draagt de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel en moedigt debat en uitwisseling van ideeën aan. In haar traditie van openheid speelt de universiteit ook een faciliterende rol, en stelt ze haar infrastructuur ter beschikking voor een zo breed mogelijke waaier van maatschappelijke activiteiten. De verklaring over academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting aan KU Leuven is hierbij richtinggevend, alsook de erbij gevoegde praktische leidraad bij gebruik en reservering van lokalen van KU Leuven is hierbij relevant. Zoals vorige week al gemeld, is dit kader geen dode letter of stijlformule. NSV was dus gewaarschuwd”, aldus rector Luc Sels.

“Uitingen van seksisme, racisme, bedreigingen of het ontkennen van de door de wet bepaalde genocides zal KU Leuven nooit aanvaarden of normaliseren. Het evenement moet ook respectvol verlopen én mag de wet niet overtreden. De fysieke veiligheid van de deelnemers moet steeds gegarandeerd worden. Een toelating tot gebruik impliceert niet dat KU Leuven zich akkoord verklaart met het gedachtegoed en/of strekking die de aanvrager of de aanvragende instantie vertegenwoordigt.”

Tegenbetoging

Voor de lezing was er al veel protest tegen het feit dat die in de gebouwen van de KU Leuven doorging. Een petitie tegen de lezing lokte meer dan 700 handtekeningen. Woensdagavond was er ook een betoging tegen de lezing op het Ladeuzeplein.

LEES OOK. Twee jaar cel en 24.000 euro boete gevorderd voor Dries Van Langenhove in zaak rond Schild & Vrienden

LEES OOK. Wie zit in de cockpit van Tom Van Grieken? Jeugdvrienden uit radicaal-rechtse studentenclubs vormen de rode draad

Er werd woensdag ook geprotesteerd tegen de lezing van NSV in de KU Leuven lokalen.© Kristof Vadino

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER