KU Leuven verbiedt NSV-activiteiten tot eind 2025 na lezing Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove. © Belga Image

De KU Leuven verbiedt minstens tot eind 2025 evenementen van de Nationalistische Studentenvereniging NSV in haar gebouwen.

Dries Van Langenhove hield woensdagavond een lezing in een aula van het Pedagogisch Instituut van de KU Leuven. Onder het voorwendsel dat het een lezing over regeneratieve landbouw zou worden, liet de KU Leuven de activiteit toe.

Vlak voor het evenement verzamelden al honderdvijftig personen op het Ladeuzeplein om aan te kaarten dat de universiteit de Schild & Vrienden-oprichter een platform gaf in een van haar gebouwen. Een petitie tegen zijn komst was ook al meer dan 1.000 keer ondertekend. 

Controversiële uitspraken

Van Langenhove had het woensdag geen moment over landbouw, maar stak een dik uur durende monoloog af over zijn visie op de staat van de wereld en de politiek, en vuurde daarbij de ene na de andere controversiële uitspraak af. Hij bestempelde onder meer “zwarte Afrikanen” meermaals als minderwaardig tegenover “blanke Vlamingen en Europeanen” en deed Roma-vrouwen af als dieven. 

De KU Leuven gebruikt de lezing nu als aanleiding om de NSV te verbieden nog langer gebruik te maken van infrastructuur van de universiteit, en dat tot eind 2025. “De uitspraken, die gebeurden onder het mom van een lezing over regeneratieve landbouw, zetten aan tot racisme, en gaan lijnrecht in tegen de kernwaarden van de universiteit”, schrijft de KU Leuven in een persbericht. “Daarom zal KU Leuven ook klacht neerleggen tegen de uitspraken.” 

“In haar traditie van openheid speelt de universiteit ook een faciliterende rol, en stelt ze haar infrastructuur ter beschikking voor een zo breed mogelijke waaier van maatschappelijke activiteiten. De verklaring over academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting aan KU Leuven is hierbij richtinggevend”, laat de universiteit nog weten. “Zoals vorige week al gemeld is dit kader geen dode letter of stijlformule, NSV was dus gewaarschuwd. Uitingen van seksisme, racisme, bedreigingen of het ontkennen van de door de wet bepaalde genocides zal KU Leuven nooit aanvaarden of normaliseren.”

Partner Content